Илон Мъск обясни кое е най-голямото предимство на Twitter

Не ползва с нюзрум с репортери и редактори

Илон Мъск обясни кое е най-голямото предимство на Twitter | StandartNews.com

Миналата седмица Twitter лиши официалния акаунт на The New York Times от синия тикър за потвърждение, след като той отказа да плаща месечна такса за потвърден статус. А на Националното обществено радио с нестопанска цел, което също отказа да плати за тик за верификация, беше даден публичен статут в Twitter. В същото време Мъск, собственик на услугата за микроблогинг, разкритикува медиите за неточност и бавност.

Той смята Twitter за сериозен конкурент на традиционните средства за масова информация, пише бизнес вестника The Wall Street Journal. Няколко седмици след като пое управлението на Twitter, Мъск предупреди за възможен конфликт с традиционните медии. "Тъй като Twitter има за цел да издигне гражданската журналистика, медийният елит ще направи всичко възможно това да не се случи", заяви той в Twitter. - "Основните медии все още ще процъфтяват, но засилената конкуренция от страна на гражданите ще ги принуди да бъдат по-точни, тъй като техният информационен олигопол е разбит.

За разлика от традиционните медии Twitter не разполага с нюзрум с репортери и редактори, които да се занимават с писане на истории. Вместо това Мъск разчита на потребителите и техните туитове, както и на система за проверка на фактите, предназначена да гарантира точността на показваната информация. И всичко това се случва "на живо".

"Нека го сравним с това, което се случва в един вестник: там трябва да проучите информацията, да предложите статията на редактора си, да получите неговото одобрение, да напишете статията, да я редактирате, да разберете в кой ден ще бъде публикувана", разкри Мъск миналия месец. По думите му в крайна сметка новините се съобщават с три, четири дни, а понякога и със седмица закъснение.

Също така миналата седмица Twitter започна да маркира връзките към услугата Substack като потенциално опасни. Експертите отдават това на факта, че Substack представи приложение Notes с функционалност, подобна на тази на Twitter.

Много пазарни наблюдатели смятат, че несъгласието на Мъск с медийни компании и други високопоставени потребители може да ги отчужди от Twitter, който отново заплашва да загуби аудитория и приходи от реклама. "Причината за съществуването на медийния екип на Twitter е, че (почти цялото) взаимодействие в Twitter е с туитове на високопоставени хора/организации от държавната администрация, спорта, музиката, бизнеса, новините, които са Кардашиян и т.н. - написа миналия месец Нейтън Хъбард, бивш вицепрезидент на компанията за глобална търговия и медии. - Те са жизнената сила на платформата."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай