Илон Мъск предупреди, че SpaceX може да фалира

Милиардерът приканил всички служители да работят и през уикенда, за да помогнат на компанията

Илон Мъск предупреди, че SpaceX може да фалира | StandartNews.com

За риск от фалит а своята космическа компания SpaceX предупреди Илън Мъск. Най-богатият човек на света лично разпространил електронно писмо към служителите си миналия петък. Съдържанието му достига и до Майкъл Шийц от CNBC, който го направи публично достояние.

Причината за безпокойството на Мъск е изоставането от графика за производството на двигателите Raptor. Според милиардера, става въпрос за производствена криза, която служителите трябва да преодолеят.

Въпросният двигател е част от плановете на SpaceX за създаване на следващо поколение ракети, носещи името Starship. Именно те ще помогнат на Мъск да започне пътешествия към по-далечни обекти като Луната и дори Марс.

НАСА вече възложи договор на SpaceX за 2.9 милиарда щ. долара за разработка на система за кацане на Луната. Първата подобна ракета трябва да бъде изстреляна в началото на 2022 г., но очевидно става въпрос за някакво забавяне. Разкритие на одитор след напускане на висш мениджър от компанията показало, че „проблемите са много по-сериозни, отколкото се съобщаваше“, споделя Илън Мъск.

Развитието на сателитната интернет мрежа Starlink също зависи от напредъка на Starship. В орбита вече са над 1700 спътника, благодарение на ракетите Falcon 9. Според Мъск обаче, най-новата версия на Starlink ще изисква допълнителната маса и мощност на Starship.

Сегашното положение поставя SpaceX извън сроковете, в които тя би работила на печалба, споделя със служителите си Мъск. С електронно писмо той ги приканва да работят през уикенда, за да наваксат с процеса на разработка.

"Щях да си взема почивка този уикенд - първия ми почивен уикенд от много време насам, но вместо това ще бъда на поточната линия за Raptor цяла нощ и през уикенда. Освен ако нямате критични семейни въпроси или не можете физически да се върнете в Хоторн, ние се нуждаем от всички, за да се възстановим от това, което, честно казано, е бедствие“, споделя  милиардерът със служителите си.

Още технологични новини четете тук!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай