IBM и НАСА създадоха модел с изкуствен интелект за геоанализ от сателитни изображения

Данните на НАСА - които представляват мултиспектрални спътникови изображения с размер 30 м на пиксел, събрани през последната година

IBM и НАСА създадоха модел с изкуствен интелект за геоанализ от сателитни изображения | StandartNews.com

Като част от споразумението, подписано през февруари тази година, IBM и НАСА създадоха и предоставиха достъп до отворена платформа за ИИ за геопространствен анализ на сателитни изображения. Инструментът се основава на сателитни изображения (хармонизирани данни) от базата данни на НАСА, събрани от европейския сателит Sentinel-2. Новият инструмент с ИИ ще улесни анализа на геоданни и ще помогне на учените да разберат по-добре изменението на климата и перспективите.

"Важната роля на технологиите с отворен код за ускоряване на критични области на откритията, като например изменението на климата, никога не е била по-ясна", заяви Шрирам Рагаван, вицепрезидент на IBM Research AI. - "Като комбинираме усилията на IBM за изграждане на гъвкави системи за изкуствен интелект за многократна употреба с хранилището за сателитни данни на НАСА и ги предоставим на водещата платформа за изкуствен интелект с отворен код HuggingFace, можем да използваме силата на сътрудничеството за по-бързо и ефективно внедряване на решения, които подобряват състоянието на нашата планета.

Данните на НАСА - които представляват мултиспектрални спътникови изображения с размер 30 м на пиксел, събрани през последната година - са обработени от модела watsonx.ai на IBM. На уебсайта HuggingFace можете да откриете всичко необходимо, за да започнете да използвате инструмента. Платформата ще помогне за решаването не само на прогностични задачи, свързани с климата на планетата, но и ще даде възможност за предоставяне на отговори на неотложни въпроси, свързани с използването на земята, изсичането на горите, пожарите, наводненията и други подобни проблеми.

Може да се очаква, че появата на "интелигентен" интерфейс в такъв случай като анализа на многоспектърни сателитни изображения, където неспециалистът никога не може да разбере, ще даде тласък на науката и ще доведе до практически решения за икономиката, селското стопанство, строителството и много други области, зависещи от капризите на времето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай