Google ще намали разходите си за лаптопи, фитнес и дори за телбод за служители

За 2023 г. компанията има за цел да "постигне дългосрочни икономии чрез ускоряване и повишаване на ефективността

Google ще намали разходите си за лаптопи, фитнес и дори за телбод за служители | StandartNews.com

Google ще намали разходите на служителите си като част от обновена многогодишна икономическа стратегия, съобщи финансовият директор на компанията Рут Порат в корпоративен бюлетин. В придружаващите документи се казва, че ще бъдат намалени разходите за спорт на служителите, телбоди и тиксо, както и честотата, с която ще се подменят служебните лаптопи, съобщава CNBC.

За 2023 г. компанията има за цел да "постигне дългосрочни икономии чрез ускоряване и повишаване на ефективността", каза Порат. Главният финансов директор добави, че компанията е предприела подобни мерки по време на финансовата криза от 2008 г., когато разходите на Google са нараствали по-бързо от приходите и се е наложило да оптимизира използването на оборудването си, да намали инвестициите в недвижими имоти, да съкрати бюджетите за кафенета и кухненски боксове и разходите за мобилни телефони, както и да премахне дъщерното си дружество за хибридни автомобили.

Сред новите мерки е и намаляването на разходите за оборудване: лаптопите, настолните компютри и мониторите ще бъдат подменяни по-рядко, а служителите ще получават "по подразбиране" хромбуци, произведени от самата Google, въпреки че досега можеха да разчитат на Apple MacBook. Освен това служителят няма да може да разчита на възстановяване на разходите за закупуване на телефон, ако компанията разполага с налични устройства. Закупуването на всяко устройство на цена 1000 долара или повече ще изисква одобрение от мениджър поне на директорска позиция, дори ако еквивалентното устройство не е налично в корпоративния инвентар.

Разходите за канцеларски материали също са намалени - телбодите и тиксото вече не се доставят в офисите, а служителите могат да ги поискат на рецепцията. Намаляват се и други разходи: програмите за хранене, упражнения, масаж и транспорт са били разработени, когато служителите са идвали в офиса пет дни в седмицата. "Сега, когато повечето от нас пристигат три дни в седмицата, забелязахме, че съотношението между предлагане и търсене не е синхронизирано: в понеделник печем твърде много кексчета, автобусите возят само по един пътник, а в петък следобед се предлагат курсове по йога, когато хората вероятно работят от вкъщи", се казва във вътрешен документ на Google. Така кафенето в понеделник и петък вероятно ще бъде затворено, както и някои други обекти, които са "недостатъчно използвани" поради хибридния график. През януари стана ясно, че 27 масажисти само в Калифорния са били засегнати от съкращения в Google.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай