Главният изпълнителен директор на TSMC: Строим в САЩ и Япония заради нашите клиенти

"Никога няма да строим съоръжения в чужбина заради държавни субсидии или по искане на американските или японските власти"

Главният изпълнителен директор на TSMC: Строим в САЩ и Япония заради нашите клиенти | StandartNews.com

Главният изпълнителен директор на TSMC Тайван C.C. Wei, говорейки по време на индустриално събитие тази седмица и осъди тенденцията за икономическо разделение между Китай и САЩ, която задържа полупроводниковата индустрия и повишава разходите. В същото време той обясни, че съоръженията на компанията в САЩ и Япония се изграждат, за да отговорят на изискванията на голям клиент, а не за да угодят на политическата обстановка.

Най-големият клиент на TSMC безспорно е Apple, която се интересува от снабдяване с чипове както от заводите на TSMC в Аризона, така и от японските заводи, които ще бъдат управлявани съвместно със Sony и Denso. Бившата японска компания, както наскоро обясниха ръководителите на Apple, е най-големият доставчик на сензори за изображения за мобилните устройства на марката. Съответно откриването на завода на TSMC в Япония косвено допринася за търсенето на компоненти на Sony от страна на Apple.

"Никога няма да строим съоръжения в чужбина заради държавни субсидии или по искане на американските или японските власти", цитира Nikkei Asian Review думите на шефа на TSMC. Единствената причина, както посочва C.C. Wei, която може да принуди TSMC да установи присъствие в тези страни, е търсенето от страна на клиентите на компанията. Това е основният приоритет за TSMC, както обобщи главният изпълнителен директор.

Той също така изрази скептицизъм по отношение на инициативата на японското правителство за внедряване на 2nm технологичен процес до 2027 г., подкрепена от IBM. Според шефа на TSMC, дори японският консорциум Rapidus да успее да постигне тази цел, междинните етапи на литографския прогрес ще изискват огромни усилия. Като цяло, както обясни C.C. Wei, той не харесва опитите на много страни да се сдобият със собствени мощности за полупроводникови компоненти. Ако беше толкова лесно, такива предприятия отдавна щяха да съществуват по целия свят. Дори преместването на производството в Тайван изисква огромни усилия, да не говорим за преместването на технологиите извън острова. Адекватното развитие на инфраструктурата в Тайван е изисквало консолидирани усилия на много компании в продължение на 30 години, добави ръководителят на TSMC.

C.C. Wei не пренебрегна последните геополитически събития. Според него пандемиите и военните конфликти не са толкова вредни за глобалните вериги за доставки, колкото геополитическата конфронтация като цяло. Тя нарушава функционирането на световните пазари, увеличава разходите и забавя научния и технологичния напредък, като по този начин преобръща постиженията на глобализацията от предходните години. Най-лошото е, че доверието и желанието за сътрудничество между държавите отслабват. Именно тези качества са позволили на човечеството да постигне напредък в миналото, както заявява C.C. Wei.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай