Франкфурт 2013 - за всеки по нещо

Автомобилното изложение показва накъде духа вятърът с 34 концепта

Франкфурт 2013 - за всеки по нещо | StandartNews.com

Франкфурт. В края на тази седмица се открива едно от най-големите и очаквани всяка година автомобилни изложения в света - във Франкфурт. Освен това IAA или Internationale Automobil-Ausstellung празнува своя 65-и рожден ден.

През всички тези години франкфуртският автосалон никога не е разочаровал феновете с бензин в кръвта. За самите производители пък това е шоуто, което никога не биха си позволили да пропуснат, за да представят най-новите си разработки. Това в особена степен важи за настоящото издание на автосалона, тъй като 2013 г. се очаква да бъде превратна за индустрията, особено в Европа. Производителите са се подготвили отлично, за да привлекат максимално вниманието на потребителите, което да им осигури и съответните продажби в близко бъдеще. Или поне до следващото голямо изложение.

Звучи почти невероятно, но посетителите на IAA 2013 ще могат да се запознаят за първи път отблизо с около 90 премиерни автомобила и фейслифт модела. Сред част от тях много сериозно е застъпена екологията. Според различните виждания на съответния производител някои са хибриди, други - напълно електрически, трети работят на пропан-бутан, метан и т.н. В същото време във Франкфурт ще стане ясно и накъде ще духа вятъра в автоиндустрията поне в близките години. За целта изложителите ще представят цели 34 концептуални модела, някои от които се очаква да влязат и в производство.
Официалният старт на изложението за посетителите ще даде лично германският канцлер Ангела Меркел в събота, а шоуто ще бъде отворено за посетители до 22 септември. През това време феновете, които се очаква да достигнат неколкостотин хиляди, ще могат да се запознаят с най-новите тенденции не само сред самите автомобили, но и в сферата на частите, аксесоарите, допълнителното оборудване и т.н. Организаторите са осигурили цели 230 хил. кв. метра площ, на която ще бъдат поместени 1091 щанда на различни представители на автомобилната индустрия от 35 държави по света.

Chevrolet Camaro

От Chevrolet не случайно са избрали именно автоизложението във Франкфурт, за да покажат пред европейската публика обновената версия на легендарния си спортен модел Camaro, както и кабрио версията Convertible. Освен на обновения по-агресивен външен дизайн, посетителите и бъдещите собственици на някой от двата модела ще могат да се запознаят и с новостите в интериора на колите, включително интерактивната система Chevrolet MyLink и 7-инчовия сензорен екран с висока разделителна способност. И двете модификации идват с подобрена аеродинамика, която заедно с 6.2-литровия V8 мотор с 426 к.с., предлаган за Европа, ще изстрелва Camaro Coupe от 0 до 100 км/ч. за 5.2 сек., а Camaro Convertible - за 5.4 сек.

Citroen Cactus

Един от най-атрактивните концептуални модели на изложението ще бъде Citroen Cactus. На базата на този автомобил се очаква да стъпят бъдещите модели от линия "C" на френската марка. Cactus обединява в себе си най-доброто за един автомобил - уникален дизайн, който съчетава функционалност, комфорт за всички пътници и лесни за използване технологии. За изработката на купето са използвани свръхмодерни материали, като целта е олекотяване и аеродинамичност. Паралелно обаче в зоните с най-голям потенциал за леки удари - броните и вратите, има въздушни капсули, които да поемат натиска и да "спасят" купето от драскотини и леки повреди. В същото време Cactus има предни седалки тип диван, които да предоставят на шофьора и пътника възможно най-голям комфорт. Арматурното табло са заменени изцяло от 7-инчов екран, а друг 8-инчов сензорен дисплей поема ролята на всички уреди и копчета в централната конзола. Колата се задвижва от системата Hybrid Air, съчетаваща сгъстен въздух и хидравликата на PureTech бензинов двигател, което позволява на Cactus да изразходва едва 3 л на 100 км.

Opel Insignia

Една от звездите на щанда на Opel определено ще бъде обновената версия на флагмана Insignia. На пръв поглед, отвън промените не са особено големи, но определено се забелязва сериозната еволюция в дизайна. Изцяло обновена е предната престилка, фаровете също имат нова форма. По-сериозната промяна е направена отзад. Погледната от този ъгъл, новата Insignia изглежда като изцяло друг автомобил, но пък ясно личи, че концепцията е взаимствана от кабриото Cascada. Доста по-сериозни са промените вътре в купето и особено около шофьора. Обновената Insignia идва с ново табло и нова централна конзола, с още по-голям сензорен дисплей и значително намален брой на копчетата спрямо предишната версия, което определено е добро решение. Флагманът на Opel притежава и подобрено окачване, а също и цели 4 нови двигателя, най-мощният от които дава на Insignia 250 к.с. под капака. В същото време автомобилът вече има и нова модификация - комбито с повишена проходимост електронно 4х4 задвижване Country Tourer.

Peugeot 308

Посетителите на автосалона във Франкфурт ще могат да се запознаят с изцяло обновения модел на Peugeot от най-масовия клас. Интересното е, че новото 308 далеч не прилича на модела със същото име, който ще замести. Дизайнът е коренно различен, а според някои критици и доста немски. Ако и дизайнерите на Peugeot са мислили по този начин, когато са хванали листа и молива, вероятно Франкфурт е избран напълно нарочно за дебюта на новата 308-ца, а не Париж, например. Като цяло моделът изглежда пораснал спрямо предшественика си. Самото купе е олекотено с до 140 кг спрямо предходния модел, което помага и за ефективността на двигателите. Самите те също са с доста повишени екопоказатели - постигнатата най-ниската стойност на изхвърляни вредни емисии е впечатляващите едва 85 гр. въглероден диоксид на км. Благодарение на новата платформа на Reugeot EMP2, върху която е стъпил моделът, новият 308 идва с подобрения в управлението и визията. В интериора пък моделът е оборудван с т.нар. "i-cockpit", дебютирал вече при 208, а на централната конзола е разположен огромен сензорен екран, който замества и голяма част от бутоните на предишното поколение.

BMW i3

Въпреки сериозното количество характерни за престижната марка модели, които ще бъдат показани на щанда й във Франкфурт, вероятно най-интересният за посетителите ще бъде BMW i3. Причината е, че обявената през 2011 г. електрическа линия на баварците вече е факт, а продажбите на изключително иновационната кола започват след по-малко от два месеца. Интересните неща в BMW i3 са много - от купето, изработено от въглеродни влакна и подсилена пластмаса до задвижването, поверено на изцяло електрическия двигател, който ще изстрелва колата от 0 до 60 км/ч. за 3.7 сек. Германците обещават на бъдещите собственици и изключително ниски експлоатационни разходи, които лесно компенсират цената, започваща от 34 950 евро.

Ferrari 458 Speciale

Италианският производител на суперавтомобили Ferrari ще покаже доработената версия на модела 458 Italia, простичко кръстена Speciale. Въпреки малкото разлики обаче вероятно у собствениците на стандартната модификация тя ще предизвика малко завист. Например с увеличената до 597 к.с. мощност на 4.5-литровият V8 двигател, благодарение на който автомобилът достига 100 км/ч от място само за 3 секунди. Или пък с нововъведенията в екстериорния дизайн, включително подвижни предни и задни крила, които да притискат още по-здраво към пътя 458 Speciale за още по-страхотни емоции при шофирането на този звяр. В допълнение на това в колата е въведена и новата система Slip Control Angle, която се грижи за още по-добрия контрол при управление, за което помага и т.нар. E-Deff, който променя въртящият момент между задвижващите колела.

Aston Martin Vanquish Volante

За хората, които имат свободни 265 хил. евро и се чудят какво да ги правят, автоизложението ще предложи страхотна алтернатива. Суперлуксозният кабриолет Aston Martin Vanquish Volante предоставя същите невероятни емоции на пътя като купето, но в този случай чувството се засилва, когато това става под открито небе. Под предния капак на 4-местния суперавтомобил удобно се е настанил абсолютно същият 6-литров V12 бензинов двигател с мощност от 565 к.с. и 620 Nm въртящ момент, предаван към задните колелета чрез Touchtronic 2 шестстепенната автоматична скоростна кутия. Благодарение на изцяло въглеродното си купе обаче Vanquish Volante е само с 9 кг. по-тежък от купето с твърд покрив, благодарение на което разликата в динамиката и шофирането ще е доловима само за компютър.

Jaguar C-X17

Манията по кросоувърите, обземаща света през последните няколко години, накара и луксозните марки да обърнат внимание на този сегмент. Това направи и Jaguar, макар засега само с концепт. C-X17 ще дебютира пред широката публика във Франкфурт, която ще види типичен представител на престижната британска марка, макар и в абсолютно нетипичен за нея клас. По всяка вероятност това е направено умишлено. И без да е голям специалист, човек лесно може да забележи приликата на определени детайли от Jaguar C-X17 с други модели на марката. Погледнат отпред, кросоувърът силно наподобява Jaguar XF. В същото време за база на задницата определено е послужила тази от F-Type. Колата обаче има и доста разлики спрямо другите представители на марката, като прозрачният покрив и доста футуристичният интериор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай