Фейсбук става на 10 години

Фейсбук става на 10 години | StandartNews.com

Социалната мрежа, без която не могат милиони интернет потребители по света, навършва 10 години. Днес тя се предлага на над 70 езика и ежедневно се ползва от над 1 млрд. души.

Компанията е основана през 2004 г., но реално в края на октомври 2003-а студентът по компютърни науки Марк Зукърбърг прави платформа "Фейсмаш" в Харвард. Тогава неговият сайт разполага с директория на студентски снимки от университета, като се сравняват една с друга. Зукърбърг хаква информация от мрежата на Харвард за своята цел и копира личните снимки на студентите от всички общежития. Второкурсникът предизвиква фурор сред своите колеги със сайта, но по-късно от университета го спират и искат да изключат Зукърбърг.

В крайна сметка Харвард не изключва създателя на Фейсбук и така му дава криле за развитието на социалната мрежа. Студентът продължава начинанието си и качва 500 снимки от Древен Рим на сайт. Всяка секция в него може да бъде коментирана. Домейнът бързо се разпространява и става все по-посещаван от студентите. В началото на 2004 г. Зукърбърг пише код за нов уебсайт и на 4 февруари пуска версията "Thefacebook", което е първообраза на социалната мрежа. По-късно Едуардо Саверин, Дъстин Московиц, Андрю Макколъм и Крис Хюз от Харвардския университет започват съвместа работа със своя колега.

Тази седмица Фейсбук представи самостоятелното мобилно приложение "Пейпър" (Хартия), което предоставя на потребителите широк диапазон от новини. То най-вероятно ще започне работа от идния понеделник. От своя страна приложението за чат - "Месинджър" зае 12 място в листата на най-сваляните в AppStore и задминава популярността от самото приложение "Фейсбук".

Компанията на Зукърбърг работи по пускането на търсачката Graph Search и за мобилни устройства. Създателят на социалната мрежа сподели, че иска да осигури интернет достъп в следващите десет години на две трети от населението на Земята, които сега не са свързани, за да ги привлече към Фейсбук.

"Винаги искам нещата да бъдат по-добре и като цяло не съм доволен от начина, по който са те сега, нито от нивото на услугата, която предлагаме на хората, нито от нивото на екипите, които сме създали. Но ако погледнете на това обективно, справяме се добре с толкова много неща", споделя Зукърбург пред сп. "Бизнесуийк".

„Facebook прави света много по-малък, много по-интерактивен", коментира Трип Коудри, обяснява анализатор от Global Equities Research.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай