Европа започва да използва топлината от центровете за данни за отопление на домове и офиси

Ентусиазмът на европейските политици и бизнесмени обаче не намалява. По думите на един датски депутат: "Ако можем да осигурим топлина от центровете за данни, можем да спестим от сметките за енергия и да направим нещо добро за климата.

Европа започва да използва топлината от центровете за данни за отопление на домове и офиси | StandartNews.com

Многобройните центрове за данни ще бъдат важна придобивка за Европа, която е засегната от енергийна криза. Докато жителите и компаниите активно използват цифрова енергия, принуждавайки сървърите да работят на пълен капацитет, генерирайки топлина, ЕС въвежда системи, които могат да използват тази енергия за отопление на домове, офиси и други помещения. За тази цел топлината ще се предава към общинските отоплителни системи.

Дългогодишните дискусии относно използването на остатъчната топлина най-накрая започнаха да дават резултати и се превърнаха в реални проекти. Първите експерименти започнаха преди доста време, а сега топлината на центровете за данни се използва в много страни от ЕС и Обединеното кралство. Google, Apple, Microsoft, Meta и други големи компании, както и множество по-малки оператори на центрове за данни работят по свързани проекти.  Те са в различни етапи на изпълнение. Например термопомпи ще се използват в новите финландски центрове за данни на Microsoft, а Meta използва остатъчна топлина в Дания от 2020 г. насам.

Само Facebook планира да снабди с топлинна енергия около 11 000 домакинства през следващата година. Особено привлекателна за подобни проекти е северната част на Европа, където компании като Equinix реализират своите планове - центрове за данни на различни оператори с възможност за пренос на топлина се появяват във Финландия, Германия, Нидерландия и други страни. Според Холандската асоциация на центровете за данни, използването на излишната топлина е станало много по-привлекателно, отколкото преди няколко години - дори само защото доставките на газ по някои традиционни пътища са почти прекратени.

Един от основните двигатели на енергийния преход е влиянието на общественото мнение, тъй като ЕС е в заключителния етап на обсъждането на нова директива, свързана с осигуряването на енергийна ефективност в предприятията. От операторите ще се изисква да проучат възможността за използване на тяхната топлина в топлофикационни мрежи. Освен това стимули за такива проекти се предлагат и на равнището на отделни държави и дори общини - от Франция до Дания. В някои случаи прехвърлянето на топлина към общата отоплителна инфраструктура е предпоставка за получаване на разрешение за строеж.

Според Science 2020 в световен мащаб центровете за данни са отговорни за около 1 % от потреблението на електроенергия и това ниво се запазва в последно време, въпреки бурното нарастване на строителството на центрове за данни в последно време. В Европа обаче, където гъстотата на центровете за данни е много по-висока, този показател понякога достига 3 % или повече. Според проучване, проведено от зеления проект ReUseHeat, центровете за данни, разположени в близост до отоплителна инфраструктура, могат да осигурят около 50 TWh излишна топлина годишно - 2-3 % от общото потребление на енергия от домакинствата в ЕС през 2020 г., според статистиката на Евростат.

Добре известно е, че технолозите рекламират идеята за използване на топлината на техните сървъри в домакинството от поне 10 години, но доскоро подобни проекти срещаха доста бюрократични и технически пречки по пътя си.

За да се преобразува топлината в подходящ "формат" за използване в отоплителни системи, е необходимо специално оборудване. Освен това енергийните компании често изискват договори за доставка на топлинна енергия за поне 10 години - такъв хоризонт на финансово планиране обикновено не е на разположение на нито един оператор на център за данни.

Друг проблем е необходимостта центърът за данни да бъде разположен в близост до отоплителната инфраструктура, в противен случай топлината просто ще се разсее по пътя си към отоплителната мрежа. И накрая, в някои страни отоплението е необходимо само през 6 или по-малко месеца в годината, поради което голяма част от излишната топлина просто се губи.

Ентусиазмът на европейските политици и бизнесмени обаче не намалява. По думите на един датски депутат: "Ако можем да осигурим топлина от центровете за данни, можем да спестим от сметките за енергия и да направим нещо добро за климата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай