ЕС може да започне да налага правила за регулиране на големите технологии през пролетта на 2023 г

Новият Закон е насочен към т.нар. компании "пазачи"

ЕС може да започне да налага правила за регулиране на големите технологии през пролетта на 2023 г | StandartNews.com

Европейският съюз има за цел да започне да прилага Закона за цифровите пазари (DMA) през пролетта на 2023 г., обяви изпълнителният вицепрезидент на Комисията Маргрете Вестагер на конференцията на Международната мрежа за конкуренция (ICN). По-рано Вестагер заяви , че антитръстовото законодателство, което въвежда нов набор от правила за ограничаване на силата на Big Tech, може да бъде приложено още през октомври тази година.

Новият Закон е насочен към т.нар. компании "пазачи" (gatekeeper) - платформи като Meta, Apple, Google, Microsoft и Amazon, които имат правомощия да контролират дистрибуцията на своите пазари.

Комисията ще бъде готова да действа срещу всякакви нарушения, извършени от тех веднага щом законите влязат в сила. Те могат да бъдат глобени в размер на „до 10 процента от общия им световен оборот през предходната финансова година“, ако бъдат хванати в нарушение на правилата. Това наказание може да се увеличи до 20 процента в случай на повторно нарушение.

В съответствие със закона, компаниите ще имат три месеца, за да декларират статута си пред Комисията, последвани от период на изчакване до два месеца, за да получат потвърждение от ЕС. Този период на изчакване, съчетан със забавеното прилагане на закона, може да означава, че няма да започнем да виждаме реални битки между ЕС и Големите технологии до края на 2023 г.

Когато бъде приет, Законът за цифровите пазари вероятно ще наруши бизнес моделите, използвани от световните технологични гиганти. От една страна, може да се наложи Apple да започне да позволява на потребителите да изтеглят приложения извън App Store- идея, срещу която главният изпълнителен директор на Apple Тим е категорично против, тъй като той твърди, че страничното зареждане може да „унищожи“ сигурността на iPhone. Това може също да изисква WhatsApp и iMessage да станат оперативно съвместими с по-малки платформи, политика, която може да затрудни WhatsApp да поддържа криптиране от край до край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай