Е-автомобил на Мерцедес измина тестово 1000 км.

Средната консумация е рекордно ниска от 8,7 kWh на 100 км.

Е-автомобил на Мерцедес измина тестово 1000 км. | StandartNews.com

Mercedes-Benz обяви, че неговият електрически концептуален автомобил Vision EQXX e завършил успешно тест на дълъг пробег от над 1000 км с едно зареждане на батерията. Това беше сред най-дългите разстояния, изминавани от електрическо превозно средство с едно зареждане.

Пътуването се проведе в няколко европейски града, започвайки от Германия, след това до Швейцария и Италия и накрая до местоназначението си, пристанищния град Касис близо до Марсилия в Южна Франция. Температурите са варирали от 3 до 18 градуса по Целзий, а превозното средство се движеше със средна скорост от 54 мили в час.

Изминатото разстояние е било „над“ 1000 км или около 621 мили. Това е повече от два пъти по-голям от типичния обхват, който повечето електромобили на пътя днес могат да пътуват. Според Mercedes, зарядът на Vision EQXX при пристигането е около 15 процента, оставяйки автомобила с оставащ пробег от около 140 км. Средната консумация е рекордно ниска от 8,7 kWh на 100 км.

Mercedes за първи път представи Vision EQXX по-рано тази година като преди всичко експеримент за ефективността на батерията. Смята се, че концептуалният автомобил вероятно ще послужи като основа за сериен автомобил, който може да се конкурира с други луксозни електромобили като Porsche Taycan, Audi E-tron GT и Tesla Roadster.

Разбира се, оценката на обхвата все още е точно това: оценка. Агенцията за опазване на околната среда в САЩ, както и европейската световна хармонизирана процедура за тестване на леки превозни средства (WLTP), ще трябва да сертифицират независимо всяка гама EV. Повечето електрически превозни средства на пазара днес имат пробег между 200 и 300 мили, докато някои по-ранни модели имат по-малко от това. Най-новата серия от електромобили има обхват от 250–300 мили.

Разбира се, обхватът на EV е силно субективен. Дори рейтинговата система на EPA има за цел само да представи моментна снимка при специфичните условия на процеса на тестване на агенцията. Обикновено изключва фактори като стръмно изкачване на хълм и въздействието на студеното време, което може да изтощи батерията на автомобила много по-бързо, отколкото при шофиране по равни повърхности или в по-топло време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай