Дружеството на Google в Русия започва процедура по несъстоятелност

Съдебното заседание за фалита продължи само няколко минути

Дружеството на Google в Русия започва процедура по несъстоятелност | StandartNews.com

В понеделник Арбитражният съд в Москва започна производство по несъстоятелност срещу руското дъщерно дружество на Google, като призна валидността на молбата за обявяване на дружеството в несъстоятелност, съобщи Интерфакс. Дружеството подаде собствена молба за обявяване в несъстоятелност на 16 юни, а съдът я прие за разглеждане на 23 юни.

Съдебното заседание продължи само няколко минути. От името на молителя присъстваха само адвокатите, които потвърдиха молбата за обявяване на дружеството в несъстоятелност. Не присъстваха представители на кредиторите.

"Да се признае молбата за основателна и да се въведе процедура за наблюдение за срок от шест месеца", обяви решението на съда съдия Валери Марасанов. Следващото изслушване по делото ще се състои на 23 март 2023 година.

Дружеството обяви плановете си за обявяване на фалит на 18 май в съобщение на уебсайта на Единния федерален регистър на юридическите лица (Fedresource). На предишното съдебно заседание, проведено в присъствието на представителя на Росфинмониторинг, поканен от съда като трета страна в производството, адвокатът на дружеството обоснова искането за обявяване в несъстоятелност с факта, че просрочените задължения надхвърлят 19 млрд. рубли, докато активите му се оценяват само на около 3,5 млрд. рубли, а още 1,2 млрд. рубли са запорирани в сметките му.

По-рано адвокатът на Google заяви, че запорът на банковата сметка на руското дъщерно дружество е направил невъзможно функционирането на офиса му и изпълнението на финансовите му задължения. Сред кредиторите на Google са търговски предприятия, служители на компанията и руският НАП.

Припомняме, че в началото на септември съдът одобри налагането на револвираща глоба в размер на 21,7 млрд. рубли от Google за повторно административно нарушение и отказ да премахне материали от сайта за видеохостинг YouTube, съдържащи забранена в страната информация. Първата глоба от оборота на компанията за това нарушение възлиза на повече от 7 млрд. рубли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай