Днес се навършват 50 години от първото обаждане по мобилен телефон

Първото обаждане на Купър е направено от прототип, който около 10 години по-късно се превръща в първия сертифициран мобилен телефон, наречен DynaTAC 8000X

Днес се навършват 50 години от първото обаждане по мобилен телефон | StandartNews.com

Точно преди 50 години, на 3 април 1973 г., инженерът на Motorola Мартин Купър провежда първото в света обаждане по мобилен телефон. Той застава на ъгъла на Шесто авеню в Ню Йорк с голямо кремаво устройство в ръка, с което се обажда на свой колега от конкурентните лаборатории Bell, за да съобщи тържествено, че се обажда от "личен джобен мобилен телефон".

"Мисля, че той остана без думи", спомня си г-н Купър този момент. Той добави, че в другия край на линията е настъпила тишина в отговор на съобщението му за обаждане от безжичния телефон.

В разговор с репортери Купър заяви, че лабораториите Bell са се съсредоточили върху разработването на слушалка за автомобили, вместо да създадат цялостно безжично устройство. Motorola е избрала различен път на развитие и времето е доказало правотата им, тъй като в днешния свят хората трудно могат да си представят живота без мобилни телефони. Въпреки че напоследък все по-малко хора се обаждат по тях.

Първото обаждане на Купър е направено от прототип, който около 10 години по-късно се превръща в първия сертифициран мобилен телефон, наречен DynaTAC 8000X. Телефонът тежи около 800 г и е с размери 22,5 × 12,5 × 3,75 см без антената. По време на пускането му на пазара само заможни хора можели да си позволят да закупят първия мобилен телефон, тъй като цената на DynaTAC 8000X е около 11 700 щ. долара.

Интересно е, че принципът на предаване на глас чрез клетъчна връзка не се е променил много оттогава. Клетъчният телефон преобразува гласа в електрически сигнал, който се модулира в радиовълна. Радиовълната преминава през клетъчните станции на кулите и достига до другата страна в разговора, при което човекът в другия край на линията може да чуе гласа на обаждащия се.

Разбира се, устройствата, които сега се използват по света, нямат почти никаква прилика с първия клетъчен телефон. DynaTAC 8000X нямаше камери и възможност за изпращане на съобщения. Получавахте слушалка, която можеше да говори около 30 минути, след което трябваше да я зареждате в продължение на 10 часа. Освен това слушалката е имала 15-сантиметрова антена.

Все пак 94-годишният Мартин Купър не е твърде впечатлен от дизайна на съвременните смартфони, макар да признава, че никога не е предполагал, че мобилният телефон ще се превърне в джобен компютър с камери и достъп до интернет. Той е убеден, че човечеството все още е в самото начало на революцията на мобилните телефони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай