Буря в астрономията! НАСА измисли как да се справи с НЛО

НАСА изнася доклад за неидентифицирани аномални явления

Буря в астрономията! НАСА измисли как да се справи с НЛО | StandartNews.com

На специална пресконференция НАСА изнася доклад за неидентифицирани аномални явления (UAP). Това е новото наименование, с което във Вашингтон наричат НЛО-тата или неидентифицираните летящи обекти, съобщава Dir.bg.

"Ще предприемем конкретни действия, за да проучим феномена. Искаме да преминем от сензационализма към науката", заяви директорът на НАСА Бил Нелсън (на снимката горе).

Космическата агенция иска да премахне стигмата около НЛО. Екипът смята да използва наука, откритост към обществото и конкретни изследователски методи, за да не попада в капана на конспирациите и спекулациите.

Бил Нелсън допълни, че сформирането на независимия екип от експерти, които да проучат НЛО, е само началото. Необходимо е аномалните явления да се проучат с нови научни техники, необходими за по-доброто им разбиране.

"Вселената е огромна, в нея има милиарди галактики, с милиарди звезди. Само в нашата галактика има милиарди планети. Моето убеждение е, че някъде там съществува живот. Знаем, че ще открием скалиста планета, обикаляща около звезда като Слънцето. Знаем, че сме в епоха на открития. Затова създадохме независим екип, който да изследва неидентифицирани аномални явления", коментира Бил Нелсън.

"Не открихме доказателства НЛО-тата да са с извънземен произход, но въпреки това ние изобщо не знаем нищо за тях. Затова трябва сериозно да проучим феномена. Ще използваме изкуствен интелект и машинно обучение, за да придобием повече информация за неидентифицираните обекти", допълни Нелсън.

Досега "неидентифицираните аномални явления" не са били сериозно изследвани от НАСА. През 2022 година космическата агенция на САЩ създаде структура, която да разследва трудни за обяснение и класифициране доклади за НЛО. Екипът е съставен от 16 научни и аерокосмически експерти, както и специалисти по анализ на данни с AI.

В екипа влиза и пенсионираният астронавт на НАСА Скот Кели - първият американец, прекарал близо година в космоса.

Екипът не е имал достъп до никакви строго секретни файлове за НЛО. Вместо това 16-членната група разчита на некласифицирани данни в опит да разбере по-добре необяснимите наблюдения в небето.

Дейвид Спърджъл, президент на фондация "Саймънс", бе председател на независимия изследователски екип, който изследва НЛО за НАСА. Фондация "Саймънс" е една от най-големите благотворителни организации в Съединените щати с активи от над 5 милиарда долара.

НАСА не разкри името на директора на програмата за бъдещи изследвания на НЛО.

Една от причините за това е, че през последната година екипът е получавал заплахи в социалните мрежи.

"НАСА трябва да играе важна роля в усилията на правителството на САЩ да разбере "неидентифицираните аномални явления", коментират учените. Космическата агенция на САЩ ще инвестира повече в проекта за проучване на НЛО.

"В момента ограничените висококачествени наблюдения на НЛО правят невъзможно да се направят научни заключения от данните за естеството на феномена. Въпреки това създадохме пътна карта за това как да използваме данните", коментират от НАСА.

През последните години има нарастващ натиск за проучване на феномена. Това стана след като Пентагонът официално разкри видеа, на които се виждат неизвестни летящи апарати. Те обикновено са сферични, а някои от тях летят със скорост от над 3000 км/ч.

Според разказите на пилотите някои от обектите са изчезнали внезапно, излетели са рязко от водата или пък са били видими само в инфрачервения спектър на термалните им камери.

Военните пилоти, видели НЛО, говорят за резки маневри, които не са по способностите на пилотирана от човек машина.

Военното министерство на САЩ създаде специална структура, която да проучва докладите за НЛО-та. Тя направи публични оповестявания по темата.

"Наблюдаваните обекти са бели, сребристи, метални или полупрозрачни. Не откриваме топлинни газове. Получаваме периодични радарни връщания. Получаваме периодични радиосигнали и търсим техните топлинни подписи. Все още се опитваме да разберем какво виждаме", заявява Шон Къркпатрик, директор на Службата за следене на аномалии на Пентагона (AARO).

Притеснението на Вашингтон е, че неидентифицираните обекти може да са напреднали шпионски дронове.

"За разлика от нас китайците са по-склонни да експериментират с нова технология. Знаем това, но нищо повече", допълва директорът на Агенцията за аномалии към Пентагона.

Именно това бе основната теза за произхода на НЛО-тата в доклада от 2021 година.

Пентагонът не отхвърли и възможността НЛО-тата да са непознати космически кораби на извънземна цивилизация. Тази вероятност бе поставена в графа "други обяснения".

Скептиците посочват, че създадената атмосфера може би облагодетелства финансово Пентагона, който по-лесно може да иска увеличение на военния бюджет и пари за стартирането на нови проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай