Българската софтуерна група Сирма стана на 30 години

Създадена е от петима талантливи математици като първата компания в България, развиваща технологии за изкуствен интелект

Българската софтуерна група Сирма стана на 30 години | StandartNews.com

Българската софтуерна група „Сирма“ навърши тридесет години от своето създаване. Първите две дружества от групата са основани през пролетта на 1992 г. от няколко ентусиазирани съученици и приятели, възпитаници на най-добрите математически гимназии в България – Явор Джонев, Владимир Алексиев, Чавдар Димитров, Константин Захариев, Георги Истатков и Георги Маринов. За кратко те започват да привличат около себе си нови таланти в областта на програмирането и математиката и скоро към екипа се присъединяват знакови за групата лица като Веселин Киров, Цветан Алексиев и Атанас Киряков.

Мечтата за реализация в България

Фокусирайки се още в началото върху развитието на технологии с изкуствен интелект, екипът през годините успява да наложи „Сирма“ като разпознаваемо име в целия свят и лидер в някои от най-перспективните дигитални области. Но най-значимото постижение на групата е друго – тя успява да докаже на обществото у нас, че и в България е възможно да се гради успешен бизнес, базиран на знание и българските таланти в сферата на математиката и информатиката могат да се реализират в собствената си държава.

„Искахме да намерим причина да останем в България, а не да мислим накъде да се разпилеем по света. Едва ли някой от нас разбираше от бизнес по онова време, нямахме идея за трудностите, които предстоят, но всеки от нас вярваше, че с тези хора ще се получи” – споделя Явор Джонев, визионерът и главен инициатор на начинанието. Той осъзнава, че през първите години на прехода талантливите, образовани и интелигентни млади хора в страната не са имали поле за реализация или възможности за осъществяване на потенциала си в собствената си държава.

„Желанието ни беше да покажем на света изключителния математически талант на България. Същевременно всеки от нас беше воден от убеждението как заедно ще променим света … или поне ще се опитаме да направим истински добра софтуерна компания в България, която с помощта на технологиите за инженеринг и обработка на знания да стане инструмент за преход към обществото на знанието. Дали това беше невъзможна мисия? 30 години по-късно вече имаме многобройни доказателства за правилния избор” – добавя още той.

Началото

Първите две дружества от групата се регистрират едновременно в България – Сирма АИ ООД на 22.05.1992 г. и в Канада – Sirma International Advanced Computer Systems Corp. на 08.05.1992 година. Още със създаването им младият екип взима новаторско за времето си решение да разработва технологии, базирани на изкуствен интелект. „Първоначално не разполагахме със собствен компютър, а работихме през нощта и уикендите на компютъра на наш приятел. Цяла година след това получихме възможността да закупим първото си устройство“ – спомнят си хора от компанията.

Първите проекти на компанията са реализирани за държавната администрация в Канада, включително експертната система IWA (Intelligent Workstation Architecture), създадена за Revenue Canada Taxation. Тя представлява рамка за разработване на приложения за поддръжка на производителността, която интегрира бази от знания, хипертекстови документи, активни форми и бази данни в силно интерактивна среда, като облекчава работата на доставчици на услуги, работещи със сложен информационен поток и процеси на вземане на решения. Проектът е изключително иновативен за времето си, а приложението се използва дълги години от клиента.

От софтуерен бизнес към цялостна екосистема за иновации

Разширявайки бизнеса си, Сирма постепенно създава цяла екосистема за успешно професионално развитие на талантливи хора – чрез разрастване на собствения екип, но и чрез подкрепа на нови дружества вътре в самата група.

През 1996 г. е основана WorkLogic Corp. (тогава Workscape) с централен офис в Отава, Канада, която разработва софтуерни решения на световно ниво. По същото време е създадено и звеното ЕнгВю Системс за специализирани CAD/CAM системи със седалище в Монреал, Канада, което през годините се е наложило като световен лидер в своя сегмент и е носител на множество отличия, включително и на Европейската награда за информационни технологии през 1999 година. В следващите години групата разработва мащабни проекти в областта на електронния бизнес и електронната търговия за компании от Силициевата долина в САЩ. Сирма е и сред пионерите, създали софтуер за електронно правителство.

Началото на новия век – семантични технологии, финтех и образователни продукти

В зората на 21 век – през 2000 г. – е основана Онтотекст, лабораторията на Сирма за разработки и изследвания в областта на семантичните технологии – още една една изключително иновативна за времето си сфера. През годините дружеството реализира уникални по своята същност проекти за организации като Парламента на Великобритания, Британския музей и редица други културни, медийни, научни, фармацевтични, финансови и технологични организации от целия свят. Технологии на дружеството са избрани от BBC Sport за динамично управление на медийното съдържание на порталите за световното първенство по футбол 2010 FIFA World Cup и летните олимпийски игри в Лондон 2012.

Междувременно WorkLogic Corp. внедрява успешно системи за управление на работните процеси в Библиотеката на парламента и Агенцията за провеждане на федерални избори в Канада, а в България е създадена Сирма Медия – издателство за мултимедийни знания, което пуска на пазара у нас първите електронни и интерактивни продукти за българското образование – Словник, Българска електронна енциклопедия, електронна енциклопедия “История на България”, “История на футбола” и много други.

Сирма е също инициатор и съосновател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която се превръща в гласа на бързо – развиващата се софтуерна индустрия у нас.

През 2006 г. е създадена Сирма Бизнес Консултинг, специализирана в ИТ услуги в банковия сектор, която днес има зад гърба си множество успешни проекти за финансови институции и банки на четири континента. По същото време в САЩ, компанията регистрира ново дружество, Panaton Software, която специализира в създаването на поръчков софтуер, системна интеграция и продуктов дизайн. През 2014 година Сирма стъпва и на UK пазара, посредством Ес енд Джи Технологични услуги, специализираща в предоставянето на технологични консултации и иновативни банкови системи. В рамките на групата е създаден и най-модерният на Балканите център за данни – Датикум – в отговор на нарастващото търсене на управлявани ИТ и бизнес услуги, облачни решения, наети сървъри, колокация и др.

Листване на БФБ

През 2015 г. холдингът взима стратегическото решение да се листне на Българската Фондова Борса и става публична компания през октомври същата година, с най-успешното дотогава първично публично набиране на капитал в размер на 11,5 милиона лева. Привлечените инвестиции са насочени към разработването на нови продукти и решения, както и мащабиране на търговските операции. Те позволяват и създаването на ново R&D звено в Сирма Солюшънс, занимаващо се с разработване на технологии за компютърно зрение и кибер сигурност, които впоследствие се използват по проекти във всички фирми.

Технологии в подкрепа на здравето

През 2016 г. се създава Сирма Медикъл Системс с цел разработване на софтуер за електронно здравеопазване и приложения за достъп до съвременни здравни услуги. Неговото мобилно приложение Diabetes M е в световната петица на най-използваните мобилни апликации от диабетно болни хора. Три години по-късно е пуснато и приложението Medrec:M – електронно пациентско досие с множество функционалности, които улесняват взаимодействието и комуникацията между лекари и пациенти.

През 2017 г. е завършена Sirma Enterprise Platform – интелигентна платформа за интеграция, сътрудничество и управление, която използва семантични домейн модели и разпознаване на обекти в текст. На нейна база е изградена цялостна система за управление на документи, процеси и артефакти за музеи, архиви и библиотеки. Платформата Museum Space e внедрена в National Gallery of Art, Washington DC, музея Ван Гог в Амстердам, SMK, Denver Art Museum, Yale и други музеи в Европа.

Придобиване на софтуерни фирми и стартъп инкубатор

През 2019 г. в Сирма е извършено преструктуриране на вертикалите на специализация, консолидация на екипите, оптимизиране на продуктовото портфолио и е взето стратегическо решение за придобиването на компании с голям потенциал. Следвайки своята стратегията за растеж, през 2021 г. „Сирма“ придобива Сайънт АД – бързо развиващ се, вертикално фокусиран доставчик на ИТ решения, обслужващ специфични сектори като пътувания и хотелиерство, логистика и транспорт, финанси и банкиране. С придобиването на Сайънт, служители на Сирма стават над 600.

През тази пролет пък беше създаден инкубаторът за стартиращи фирми Sirma Venture Lab, чиито първи прозорец за кандидатстване се затваря на 31 май. Запазвайки фокуса си върху развитие на нови бизнеси на знанието, групата навлиза в своето четвърто десетилетие с нови възможности да оказва позитивно влияние върху българската технологична екосистема. Неспиращи желанието си за развитие и растеж, но осъзнавайки факта, че това няма как да стане, без наличието на най-важния актив, именно качествени IT кадри, Сирма стартира академия за набиране на хора, които искат да придобият знания за програмиране и да се развиват в IT сектора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай