Авиационно гориво, получено от въглероден диоксид, ще се доставя на въздушните превозвачи през 2024 година

Уловеният CO2 се поставя във водороден реактор, където химически реакции го превръщат в готово гориво за реактивни двигатели в една стъпка

Авиационно гориво, получено от въглероден диоксид, ще се доставя на въздушните превозвачи през 2024 година | StandartNews.com

Базираната в Ню Йорк стартираща компания Air Company обещава през 2024 г. да започне първите в света търговски доставки на неутрално по отношение на въглеродните емисии реактивно гориво, което ще се произвежда чрез улавяне на въглероден диоксид от въздуха. Най-важният аспект на новата разработка ще бъде пълната съвместимост на "зеленото" гориво със съществуващите системи за задвижване. Няма да се налага самолетите да се препроектират.

От 2017 г. насам The Air Company работи по технология за улавяне и използване на CO2. През изминалите години страничните продукти от експерименталното му производство включват водка, дезинфекционни течности и парфюми. Но основната работа на компанията остава масовото производство на реактивно гориво на базата на уловения въглероден диоксид. Зеленото гориво за реактивни двигатели, произведено от Air Company, е тествано за първи път по време на полет на дрон на американските военновъздушни сили през август тази година.

Успешният изпитателен полет даде възможност на Air Company да сключи предварителен договор за доставка на 95 милиона литра от новото гориво AIRMADE SAF на Air Company в продължение на пет години на JetBlue. Подобен договор е сключен и с Virgin Atlantic. За да подкрепи тези поръчки, Air Company започна проектирането на производствените мощности на завода. Доставката на първите партиди гориво за тестване от въздушните превозвачи се очаква през 2023 г., а търговските доставки и полети - през 2024 г.

Трябва да се каже, че на първия етап "концентрираният" въглероден диоксид, уловен по време на определени производствени процеси, ще се използва за производството на "зелено" гориво за реактивни двигатели. Това е чувствително по-евтино от извличането на силно разредения CO2 от атмосферата, въпреки че в крайна сметка Air Company очаква да създаде търговски жизнеспособни инсталации за извличане на въглероден диоксид от въздуха.

Уловеният CO2 се поставя във водороден реактор, където химически реакции го превръщат в готово гориво за реактивни двигатели в една стъпка. На свой ред компанията получава водорода чрез електролиза, използвайки електричество от възобновяеми източници. И накрая, CO2 за горивото идва от завода за етанол. Етанолът се произвежда от растения. Произведеното реактивно гориво не е евтино, но е 100 % въглеродно неутрално на всички етапи от производствения процес на суровината.

По примера на правителствата на развитите икономики авиационната индустрия си постави за цел да постигне нулеви емисии до 2050 г. Въпреки това 20 % от тях ще бъдат фиктивни, представляващи компенсации и закупуване на квоти. Използването на гориво за реактивни двигатели от СО2 ще спомогне за намаляване на процента на фиктивните емисии, тъй като това също е вид компромис. Дори до 2050 г. тези екологични горива едва ли ще бъдат по-евтини от изкопаемите, което означава, че авиокомпаниите ще плащат много повече за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай