Apple Watch спаси живота на възрастна жена

Функцията за следене на сърдечния ритъм помогнала на дамата да предотврати сърдечен арест

Apple Watch спаси живота на възрастна жена | StandartNews.com

Какво повечето умни часовници и Apple Watch има монитор за сърдечен ритъм. Потребителите най-често го използват за измерване на пулса си, когато тренират. При възрастни хора обаче функцията може да бъде използвана, за да се регистрира промяна в работата на сърцето. Независимо дали ритъмът е учестен или по някаква причина започне да спада, софтуерът на часовника подава сигнал и теоретично би помогнал за предотвратяване на фатален край.

Точно това се случило на 68 годишната Пати Сон в Мисури. Дамата ползвала часовника от известно време като част от своя здравословен начин на живот. Въпреки че тя тренирала редовно, часовникът я уведомил не за повишен, а за понижен сърдечен ритъм. Той показал съобщение, че за повече от 10 минути пулсът и е под 43 удара в минута. Съветът на носимото устройство, изписан на екрана му бил тя незабавно да потърси лекарска помощ.

Жената, която била медицинска сестра в младостта си, незабавно се отправила към болница, където лекарите я преглеждат и не установяват нищо. След седмица обаче същото състояние се повтаря, а часовникът отново сигнализира. При повторното посещение на болничното заведение, по-обстоен преглед показва начална форма на сърдечен арест. Състоянието било определено като живото-застрашаващо и лекарите незабавно преминали към операция и поставяне на пейсмейкър.

Оказва се, че в страните, в които притежанието на умни часовници и фитнес тракери е масово, това не е изолиран случай. Освен за спорт, все повече хора използват технологичните аксесоари и като аларма при влошаване на работата на сърцето или понижаване на сатурацията, която те също измерват.

Повече новини от света на технологиите има в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай