Android по стъпките на Apple с нова функция

Ето я и нея

Android по стъпките на Apple с нова функция | StandartNews.com

Операционната система Android ще се сдобие с практична функция, свързана със състоянието на батерията на мобилното устройство. По-конкретно, Google планира да интегрира в платформата индикатор за здравето на батерията.

Тази иновация ще бъде важна стъпка в подобряване на потребителското изживяване, подобно на съществуващата подобна функция в смартфоните на Apple. Досега притежателите на Android устройства трябваше да прибягват до приложения от трети страни или да въвеждат специални команди, за да проверят състоянието на батерията.

Последната актуализация на Pixel Feature Drop идва с нови функции по отношение на батерията, включително информация за нейната дата на производство и броя на циклите на зареждане. Най-значимият обаче е скритият раздел „Здраве на батерията”, открит от Мишал Рахман, експерт по Android, в бета версията Android 14 QPR2 Beta 2.

Този раздел все още не включва пълно внедряване на индикатора за изправност на батерията, но анализът на неговия изходен код сочи, че в бъдеще функцията ще показва какъв процент заряд може да осигури батерията, в сравнение с първоначалния ѝ капацитет.

Рахман също е намерил икони в кода, които вероятно символизират намаляване на капацитета на батерията или проблеми с откриването му. Очаква се приложението „Настройки” да изпраща „съвети” на потребителя относно здравето на батерията, ако например телефонът не успее да открие батерията или здравето ѝ се влоши.

За потребителите на iPhone възможността за наблюдение на здравето на батерията отдавна е норма, но за Android това представлява значителна иновация. Новата функция е особено актуална на фона на по-голямата наличност на оригинални резервни части за самостоятелен ремонт на Android устройствата, включително батерии и инструкции за тяхната смяна.

Индикаторът за здравето на батерията не само ще опрости поддръжката на Android устройства, но също така ще насърчи по-отговорното и съзнателно използване на технологиите, удължавайки живота на устройствата и намалявайки нуждата от честата им смяна.

Актуализацията демонстрира ангажимента на Google за подобряване на потребителското изживяване и дълголетието на мобилните устройства с Android. Предоставянето на по-подробна информация за здравето на батерията ще позволи на потребителите на Android да управляват по-ефективно живота на своите устройства.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай