Американски учени са открили начин за навигация под вода без GPS с помощта на поляризирана слънчева светлина

Екипът на университета е направил около 10 милиона снимки с подводна камера със специална оптика

Американски учени са открили начин за навигация под вода без GPS с помощта на поляризирана слънчева светлина | StandartNews.com

Въпреки че GPS и други сателитни системи се използват ефективно за определяне на координати на сушата, тези системи са неефективни под водата. Изследователи от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн са открили начин за определяне на местоположението чрез анализ на моделите на поляризация на светлината под водата.

Докато GPS системите определят местоположението на потребителя на сушата с помощта на сигнали от няколко спътника, под водата тези радиосигнали са изключително слаби и нестабилни дори на сравнително малка дълбочина. В резултат на това технологията не може да се използва от водолази, подводници или други обекти.

В този случай слънчевата светлина прониква много по-дълбоко от радиовълните, въпреки че се поляризира във водата, а посоката на поляризация зависи до голяма степен например от ъгъла, под който светлината пада на повърхността, а това от своя страна зависи от датата, часа на деня и географското положение.

Екипът на университета е направил около 10 милиона снимки с подводна камера със специална оптика на няколко места - както в Съединените щати, така и например в Северна Македония. Снимките са направени при различни условия, на различни дати, на различни дълбочини и по различно време на деня. След това те са използвани за обучение на невронна мрежа за идентифициране на предсказуеми модели на поляризация, като се имат предвид тези фактори.

В резултат на това невронната мрежа се научила да разпознава координати от подводни снимки с точност от 40-50 км, въпреки че точността ще се подобри значително с развитието на технологията. Системата работи на максимална дълбочина от 300 метра - на по-голяма дълбочина светлината почти не прониква.

Въпреки това технологията може да позволи определянето на координати под вода както в открития океан, така и например в чисти или мътни водни басейни на сушата, през деня, през нощта или на голяма дълбочина. Авторите наскоро публикуваха доклад за своите открития в списание eLight.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай