Amazon спира да приема нови регистрации за AWS от Русия и Беларус

Microsoft също преустанови продажбите на свои продукти и услуги в Русия, тъй като украинското правителство засилва молбите си за помощ

Amazon спира да приема нови регистрации за AWS от Русия и Беларус | StandartNews.com

Във вторник Amazon съобщи, че Amazon Web Services вече не приема нови регистрации, базирани в Русия или Беларус, след нахлуването на Русия в Украйна.

Съобщението идва, след като украинското правителство поиска от Amazon и Microsoft, два от най-големите световни доставчици на облачни услуги, да преустановят предоставянето на услуги на руските си клиенти.

"За разлика от други американски доставчици на технологии, AWS няма центрове за данни, инфраструктура или офиси в Русия и ние имаме дългогодишна политика да не правим бизнес с руското правителство", пише Amazon в блог публикация, актуализирана във вторник. "Също така спряхме да разрешаваме нови регистрации за AWS в Русия и Беларус. Най-големите ни клиенти, използващи AWS в Русия, са компании, които са със седалище извън страната и имат екипи за разработка там."

По подобен начин Microsoft заяви в публикация в блога си в петък, че ще спре всички нови продажби на продукти и услуги на Microsoft в Русия.

"Освен това ние се координираме тясно и работим в синхрон с правителствата на Съединените щати, Европейския съюз и Обединеното кралство и спираме много аспекти на нашия бизнес в Русия в съответствие с правителствените решения за санкции", написа президентът на Microsoft Брад Смит.

В неделя вицепремиерът и министър на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров сподели чрез Twitter директните си призиви за помощ към главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и основателя и изпълнителен председател на Amazon Джеф Безос.

"Призовавам Ви да преразгледате настоящите си операции в Руската федерация до преустановяване на предоставянето на всички услуги на AWS", написа той на Безос. "Спирането на предоставянето на всички услуги на AWS в Руската федерация ще подкрепи глобалното обединено движение на много правителства и предприятия, които са избрали дългосрочната стабилност и растеж пред потенциалните временни загуби на печалба."

В писмото си до Надела Федоров благодари на Майкрософт за спирането на нови продажби в Русия и поиска компанията да продължи напред: "Обръщаме се към Вас с призив да прекратите отношенията с всички клиенти и партньори, базирани в Русия, включително предоставянето на продукти на Microsoft като Teams, Skype, GitHub, Microsoft 365."

Федоров отбеляза, че редица други големи технологични компании, включително Oracle и SAP, вече са преустановили дейността си в Русия.

Повече технологични новини може да прочетете тук

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай