Запазва ли властта Путин след 2024 г

Президентът иска реална власт, а не да влияе само заради големие си авторитет

Запазва ли властта Путин след 2024 г | StandartNews.com

 

Finanical Times описа сценариите, при които Владимир Путин ще остане на власт след изтичащия му последен мандат през 2024 година.

Според един от сценариите, руският лизер отново ще заеме поста премиер. Същото така има възможност да оглави Държавния съвет, чиито правомощия сега се разширяват, а впоследствие може да е органа, който ще диктура действията на правителството. Също така, Путин може и да оглави партията, която контролира парламента и изцяло да влияе на политиката.

На Путин му е нужен конкретен механизъм за властта, който да използва, твърди източник, близък до Кремъл. Не му се иска да бъде старейшина, който командва, но само въз основа на натрупания авторитет. Сега той има няколко години, за да реши каква ще е организацията на преходния период.

Според един директор на голяма руска компания, Путин просто разчиства игровото поле, за да определи бъдещия модел на властта в Русия. Той държеше козовете си в тайна, така че сега има няколко варианта за избор, доста време за подготовка и нито един ясен наследник.

Направи така, че на никого от силните играчи в Кремъл , които се смятаха за наследници, Путин не даде никакво предимство, каза източника през английското издание.

Реформата, която Путин обещава, цели да смекчи общественото недоволство за социално-икономическата ситуация в страната. Според известен руски политолог смяната на премиера няма да повлияе на нищо съществено, защото новият министър-председател ще бъде техническа фигура, а в действителност изпълнителната власт и силовите структури са в ръцете на Путин.

Дойде времето за смяна на Медведев, защото е необходима енергична фигура, която да изпълни непопулярни решения, твърди източник, близък до Кремъл пред Financial Times. Независимо че новият пост на Медведев бе представен като повишение, всъщност той позволява само да се съхрани политическото бъдеще на досегашния премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай