Юруш на островите

Юруш на островите | StandartNews.com

Цената на някои парчета земя е по-ниска от къща в Лондон

Преди няколко дни беше разпространена новината, че гръцкото правителство може да продаде островите си. В Гърция те са около 6000, но все още не е ясно колко от тях са притежание на правителството. Но дори и тези, които са собственост на частни инвеститори, могат да бъдат обявени за продан заради увеличаването на данъците върху недвижимите имоти, посочва в. "Кориере дела сера".

Вече стана ясно, че актьорът Джони Деп си е купил за 4,2 млн. евро остров Стронгили, на около 5 морски мили югоизточно от Кастелоризо, край бреговете на Турция. По данни от 2001 г. на острова са живели 9 души, а според преброяването от тази година Стронгили е най-източната населявана гръцка територия. Новото притежание на Джони Деп е с площ от 0,22 кв. км.
Вчера пък бе разпространена новината, че американският инвеститор и филантроп Уорън Бъфет е купил Агиос Томас (Свети Тома). Той се намира от северозападната част на остров Егина в Сароническия залив край Атина, съобщи БТА. Сделката за 15 млн. евро е в съдружие с италианския милионер Алесандро Прото, съобщи "Нафтемборики". Покупката е приключена в четвъртък. Купувачите планират да инвестират в строежи на острова с площ от 1.2 кв. км.

Фирмата "Прайват айлънд", специализирана в подобни продажби по целия свят, предлага доста оферти. Сред изгодните е посочен Оморфи. Намира се в Йонийско море, на него има една-единствена сграда, площта му е 4,5 млн. кв. метра, дълъг е почти 2 км и е широк още толкова. На 20% от площта може да се строи. Цената е 50 млн. евро.

За 40 млн. евро може да се купи Долича. Площта му е 5,4 кв. км, а най-високата точка - 250 метра надморска височина. Той също е в Йонийско море, на него няма постройки, но има над 4500 маслинови дръвчета.

За 35 млн. евро се продава Северноегейският остров, който е на половин час път по море от Атина. Той е необитаем с площ от 0,35 квадратни километра. Само за 6,9 млн. евро може да се сдобиете с Нафсика, който е с площ от 5 кв. км. В последните години той преминаваше от едни в други ръце. Островът е изключително планински и се намира в Йонийско море.
Кардиотиса с площ 1,1 кв. км в Егейско море се предлага срещу 6,5 млн. евро. С милион по-ниска е цената на йонийския Нисос София с площ от 0,18 кв. км. Той е защитена територия, има ограничения за строителството и за преминаването на яхти близо до брега.

За 5 млн. пък може да се наеме част от Китнос. Той е разделен на 25 малки териториални единици и е на един час път с ферибот от Атина. Намира се в западната част на Цикладските острови. На него има двайсетина къщи, улици, ток, вода.
За 3 млн. евро се продава Гая. Разделен е на 6 парцела и фирмата, която го притежава, има разрешително за строеж на 6 вили. Намира се в Йонийско море и е с площ 0,17 квадратни километра. Излиза по-евтино от къща в Лондон.
За 3 млн. евро може да се купи Лихнари.

Това всъщност е полуостров, на 10 минути път от Коринт. Площта му е 0,39 кв. км. Има къщи, питейна вода, улици и маслинови плантации.

Олигарх подари на дъщеря си Скорпиос и Спарти

Руският олигарх Дмитрий Риболовлев ощастливи 24-годишната си дъщеря Катя, като й подари островите Скорпиос и Спарти. Те, заедно със третия - Скорпиди, отдавна са собственост на семейство Онасис. Намират се в Йонийско море, съвсем близо до Левкада. Любим на корабния магнат Аристотелис Онасис е Скорпиос. Купил го през 1963 г. за 9000 евро. През 1968 г. отпразнувал на него сватбата си с бившата американска президентша Жаклин Кенеди. Точно тук папараци са изненадали Жаки, като са я заснели как се къпе гола. Аристотелис е погребан на това място след смъртта му през 1975 г. В завещанието на магната е записано, че ако наследниците не са в състояние да осигуряват по 100 000 долара годишно за поддръжка на острова, те са длъжни да го дарят на гръцката държава или на авиокомпанията "Олимпик Еъруейс" (също основана от корабовладелеца).

Слухът, че внучката Атина се готви да наруши волята на дядо си, като продаде острова, тръгна още от 2009 г. За купувач се спрягаше емирът на Катар, а цената - 200 млн. долара. В крайна сметка през април 2014 г. бе съобщено, че островът е продаден за $ 100 млн. на руския олигарх Дмитрий Риболовлев. Новината предизвика проверки от финансовото министерство в Атина, дори се заговори за разваляне на сделката, която нарушава завещанието на Онасис. Тогава обаче бе лансирана версията, че Скорпиос не е продаден, а е даден под наем за 99 г.

Бившият кардиолог Риболовлев е роден в уралския индустриален град Перм през 1966 г. Има инвестиционна компания и банка, но големия си удар прави с производството на калиеви торове. Притежава недвижими имоти из Средиземноморието и в САЩ, дял от водеща банка в Кипър и футболен клуб в Монако.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай