Японският император празнува 30 години на трона

Преклонна възраст и влошено здраве отказват император Акихито от престола

Японският император празнува 30 години на трона | StandartNews.com

Японският император празнува 30 години на трона

Японският император Акихито в неделя (24 февруари) празнува своята 30 годишнина от възкачването си на трона. По повод на това събитие в Националния театър на Япония в Токио се е състояла тържествена церемония, съобщава ТАСС. "Ние провеждаме тази церемония, за да отпразнуваме заедно с японския народ тази значима дата", е заявил министър-председателят Шиндзо Абе в своето встъпително слово. Според него през всичките тези години император Акихито е действал като символ на сплотеността и единството на японския народ. Министър-председателят особено е наблегнал и на значителната подкрепа на императора на хората, засегнати от природни бедствия.

Император Акихито се е изкачил на трона на 7 януари 1989 г. след кончината на баща си Хирохито. 30-ата годишнина от смъртта на предишния монарх също бе отбелязана в Япония с възпоменателна церемония, която се е състояла в мавзолея Мусашино в град Хачиоджи (префектура на Токио) миналия месец. Причината за абдикирането от престола на император Акихито е преклонната му възраст и здравословното му състояние, като поради тези обстоятелства е бил приет еднократно действащ закон, който ще му позволи доброволното оттегляне - според японското законодателство монархът трябва да изпълнява задълженията си цял живот. Желанието на Акихито обаче бе изпълнено по изключение, защото според проучванията на общественото мнение населението на Япония е реагирало на неговото намерение с голямо разбиране.

Акихито е първият японски император, издигнат на престола съгласно следвоенната пацифистка конституция. Той ще бъде и първият монарх в историята на страната, който доброволно ще се отрече от трона. На 1 май неговото място ще заеме наследникът му - най-големият му син, 59-годишният принц Нарухито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай