Великобритания е подслушвала делегати на Г20

Информацията е била предавана на министри от кабинета

Великобритания е подслушвала делегати на Г20 | StandartNews.com

Лондон. Секретни документи сочат, че Великобритания е следяла делегатите на срещата на Г20 по време на заседанието през 2009 г., предаде Guardian.

Сред официалните лица, които са били следени, са делегатите от Република Южна Африка и Турция, която е съюзник на Великобритания в НАТО.

Британските власти са използвали иновационни технологии, за да следят комуникациите между официалните лица на две срещи през април и септември 2009 г. Тези разкрития вероятно ще поставят Великобритания в неловко положение на фона на започващата днес двудневна среща на страните от Г8 в Северна Ирландия.

Изданието цитира документи относно работата на GCHQ, британската агенция за държавни комуникациии, която отговаря за събирането на разузнавателната информация.

Според документите, британски шпиони са подмамили делегатите да използват специално подготвени интернет кафета. Така агенцията е можела да следи комуникациите, имейл съобщенията и телефонните обаждания чрез BlackBerry устройствата на делегатите.

В документите също така се твърди, че GCHQ е получило съобщения от американската Национална агенция за сигурност за опит да се подлуша телефонен разговор на тогавашния пресидент на Русия, Дмитрий Медведев.

Два от документи изрично споменават, че информация, получена по този начин, е била предавана на министри от Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай