Вълци мутанти от Чернобил изумиха света! Откритието

Как това може да помогне на хората

Вълци мутанти от Чернобил изумиха света! Откритието | StandartNews.com

Учени са открили много изненадваща закономерност, свързана със зловещата среда около Чернобил.

Изглежда, че вълците-мутанти, скитащи по безлюдните улици на Припят до Чернобилската атомна централа, са развили устойчивост към ракови заболявания, това поражда надежди, че откритията могат да помогнат на учените в борбата с болестта при хората, пише Sky News.

През 1986 г. в Чернобилската електроцентрала в Украйна избухва ядреният реактор, а над 100 000 души са евакуирани от града, тъй като при взрива се е освободила причиняваща рак радиация.

Оттогава районът остава зловещо изоставен, а районът е обявен за забранена зона, за да не се позволява на хората да навлизат в зона от 30 км, където радиацията все още представлява риск от поява на рак.

Хората може и да не са се завърнали, но диви животни като вълци и коне бродят из пустошта на евакуирания град повече от 35 години след катастрофата.

Кара Лав, еволюционен биолог и екотоксиколог в Принстънския университет в САЩ, проучва как чернобилските вълци оцеляват въпреки излагането от поколения на радиоактивни частици.

Лав и екип от изследователи посещават Припят през 2014 г. и поставят радио нашийници на вълците, за да може да се следи движението им.

Тя споделя, че нашийниците дават на екипа "възможност да измерва в реално време къде се намират (вълците) и на какво количество (радиация) са изложени".

Взети са и кръвни проби, за да се разбере как реагира организмът на вълците на причиняващата рак радиация.

Изследователите откриват, че чернобилските вълци са изложени на до 11,28 милирема радиация всеки ден през целия си живот, което е повече от шест пъти над допустимата норма за безопасност за човек.

Лав установява, че вълците имат променена имунна система, подобна на тази на пациенти с рак, подложени на лъчелечение, но по-важното е, че тя идентифицира и специфични части от генетичната информация на животните, които изглеждат устойчиви на повишен риск от развитие на рак.

Много изследвания при хората са установили мутации, които увеличават риска от рак - например наличието на гена BRCA увеличава вероятността една жена да развие рак на гърдата или яйчниците.

Но работата на Лав се стреми да идентифицира защитни мутации, които увеличават шансовете за преодоляване на рака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
asek
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи