В САЩ очакват удар от Иран

Подготвя се повишаване нивото на терористична заплаха

В САЩ очакват удар от Иран | StandartNews.com

Американските власти повишават драстично мерките за сигурност, след като Иран се закани да отмъсти за убийството на влиятелния командир Касем Солеймани.

Междувременно информацията, че Съединените щати са нанесли нов въздушен удар северно от Багдад беше опровергана. Първоначално за това съобщи иракската държавна телевизия.

Заради последните събития големите американски градове повишават степента на опасност.

,,Изправени сме пред възможна заплаха, която е по-различна и по-голяма от всичко, пред което сме се изправяли досега'', призна кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, цитиран от Нова телевизия.

Опасенията от ответни действия след убийството на влиятелния ирански генерал накараха властите в много американски градове да предприемат мерки. От Министерството на вътрешната сигурност успокояват, че на този етап няма достоверни заплахи за нападения на американска територия. Въпреки това се подготвя повишаване нивото на терористична заплаха. В първото си изявление след атаката в Багдад Доналд Тръмп заяви, че иранският военен командир е планирал непосредствено предстоящи нападения срещу американци.

,,Предприехме действия, за да предотвратим война, а не за да започваме война. Солеймани извършваше терористични нападения, за да дестабилизира Близкия Изток от 20 г. насам. Това, което Съединените щати направиха, трябваше да бъде направено отдавна", смята американският президент.

От своя страна Европейският съюз призова към сдържаност всички замесени страни след американския удар.

Междувременно хиляди се включиха в погребалното шествие по улиците на Багдад в памет на убития Касем Солеймани. За неделя е насрочено извънредно заседание на иракския парламент заради последните събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай