В Америка: Не избори, а референдум “Тръмп”

САЩ се изправят пред съдбовен вот, който е трудно прогнозируем

В Америка: Не избори, а референдум “Тръмп” | StandartNews.com
  • САЩ се изправят пред съдбовен вот, който е трудно прогнозируем
  • Предизборната пяна заля американците, останалият свят притихна в очакване на новия световен ред


След дълга, изтощителна и кална кампания за президент, Америка се изправя не точно пред избори, а по-скоро пред референдум за или против Тръмп. Резултатите от него могат да осигурят втори мандат на сегашния господар на Белия дом или да направят Джо Байдън държавен глава.

Взаимни обвинения и шокиращи епитети
разменени между двамата претенденти, доведоха до най-голямата поляризация в американското общество навръх вота, който идва във времената на нова вълна на коронавируса и развихрена икономическа криза по целия свят. Нито колосалната икономическата програма на Тръмп, нито мащабния социален пакет на Байдън, който е построен на основата на антиТръмп, бяха център на дебатите и обиколките им. Те задължително започваха с пандемични заплахи и свършваха с лични обвинения. Феновете на настоящия президент го аплодираха, докато той си танцуваше по сцените. Враговете му се екзалтираха, докато Байдън крещеше името му по микрофоните.
Навсякъде едно и също - Тръмп срещу антиТръмп. Нажежената обстановка донесе очакване за рекорден вот, най-висок от началото на 20-ти век и куп притеснения, че след изборите следват масови безредици и непредсказуеми резултати.
Службите вече водят

активна подготовка в случай на безредици
заяви заместник- държавният секретар по вътрешната безопасност Кен Кучинели. Според него конкретна информация за тях все още няма, но властите са готови да действат, за да осигурят безопасността. По информация на CNN, подготовката се прави от спецслужбите, които са участвали в потушаване на уличните метежи през лятото. Според телевизията, в министерството на вътрешните работи не изключвали по-големи протести при победа на Тръмп. Това не е изненада като се има предвид вълненията преди 4 години и позицията на телевизията. Затова и службите очакват протести най-вече в градовете, където има повече привърженици на демократите - в това число Ню Йорк и Вашингтон. Опасенията им са основателни предвид факта, че вече текат локални вълнения, които се изостриха до степен, която наложи намесата на полицията.
Искрата на протестите се пали заради сложната ситуацията в Америка и то не само от коронавируса и кризата, които душат целия свят. Агресията се изостря заради разделението в обществото и огромната неяснота не само от гласуването, но най-вече от последиците, една от които е риск от оспорване на резултатите.
Най-големият проблем се очертава заради

гласуването по пощата
затова и много от анализаторите смятат, че е възможно Америка да влезе в системна криза, при която нито една от страните да не признае поражението си.
Ако Тръмп победи, протестите са сигурни. Демократите толкова искат да махнат Тръмп, че самото произнасяне на неговата победа ще бъде сигнал за събиране по площадите. Не по-слаба обаче ще е реакцията на привържениците на Тръмп, ако Байдън спечели. Съмнения при гласуването по пощата, което дава възможности за спекулация, повод за недоверие и преимущество за Байдън, ще е най-силният им аргумент. Никой не отрича, че в този случай президентът може и да откаже да признае поражението си.
В патовата ситуация, ако резултатите са близки, не е изключено да се тръгне към ръчно преброяване на бюлетините. При този сценарий опасенията са, че цялата процедура може да се проточи достатъчно дълго, а и двамата кандидати да не признаят изборите, твърдят експерти. Те очакват повторно преброяване на гласове поне в няколкото колебаещи се щати, където са възможни неочаквани и оспорвани резултати.
От една страна, там Байдън води доста по-убедително отколкото Хилари през 2016 година. От друга страна обаче в някои региони действащият президент почти доближава резултатите на Байдън и там е

възможно да има ново преброяване
включително и с участието на Върховния съд. Това може да доведе до съществено отлагане на обявяването на изборните резултати. И най-вероятно няма да се повтори хепиенда от преизчисляването на гласове в щата Флорида на изборите през 2000-та година. Тогава, до края на процеса така и не се стигна заради решение на Върховния съд.
Докато предизборната пяна залива Америка, останалият свят е притихнал в очакване на съдбовните избори. И как иначе. Победата на неординарния Тръмп преди 4 година ознаменува края на неолиберализма и началото на преподреждане на света. Сега, с пандемията, кризата и хаоса идва и новия световен ред. Първият отговор какъв ще бъде той, ще получим след 3 ноември. Независимо от приказките на нови световни господари, политико-икономическата корона все още е на главата на стопанина на Белия дом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай