"Уикилийкс" вдигна с грами желязната завеса

"Уикилийкс" вдигна с грами желязната завеса | StandartNews.com

Сайтът "Уикилийкс" публикува нови 1,7 млн. документа, отнасящи се до външната политика на САЩ в периода 1973-1976 г. В този период определяща роля в оформянето на американската външна политика е играл Хенри Кисинджър, служил като съветник на Белия дом по националната сигурност и държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.

Според "Уикилийкс" документите отразяват курса на американската дипломация и отношенията на САЩ с други страни по света. Времето, за което се отнасят документите, е един от най-напрегнатите и противоречиви периоди от студената война. През 1973 г. в Чили е извършен държавен преврат срещу президента социалист Салвадор Алиенде под ръководството на ген. Аугусто Пиночет. Известно е, че дипломати и специалните служби на САЩ са поддържали връзки с кръгове, готвещи се да завземат властта.

Мнозина западни публицисти и историци обвиняват американското правителство и лично Кисинджър за участие в преврата. Средата на 70-те години е също така времето на политиката на "разведряване" и намаляване на напрежението между САЩ и СССР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай