Удар от Турция! Какво става в Северна Сирия?

Ердоган заплашва да започне нова сухопътна операция

Удар от Турция! Какво става в Северна Сирия? | StandartNews.com

Турски безпилотници атакуваха конвой на кюрдските „Сили на сирийските демократични сили“ (СДС) в северната част на сирийската провинция Хасаке.

Според телевизионния канал Al-Hadath, цитиран от световните агенции, атаката е извършена в село Санджак-Шейх в граничния район Амуда. В резултат на удари сред кюрдските бойци има убити и ранени. Според очевидци две ракети са ударили една от колите, където може да се намира кюрдският полеви командир, името му не се уточнява. Според сводката на командването на СДС, предадена от агенция Firat News, през последните 48 часа турските войски са обстреляли от артилерия и танкови оръдия 84 населени места в северната част на провинциите Алепо, Ракка и Хасака. В някои села има разрушени къщи и инфраструктурни съоръжения, няма данни за жертвите, предаде БГНЕС.

От началото на турската операция "Нокът-меч" на 20 ноември в Северна Сирия са убити 13 цивилни, а 35 са ранени. Атаките на турските войски продължиха през целия съботен ден срещу районите на Тел Рифаат, Манбидж и Айн ал Араб в провинция Алепо.

Сирийската армия разположи там военни подкрепления и бронирани машини, за да отблъсне предстоящото нахлуване на турските войски. В околностите на Айн ал-Араб на 2 декември двама сирийски войници бяха убити по време на обстрел, още петима бяха ранени.

Анкара изисква изтеглянето на кюрдските бойци на разстояние от 30 км от граничната зона за сигурност, създадена от турските войски през 2019 г. В противен случай турският президент Реджеп Ердоган заплашва да започне нова сухопътна операция в Северна Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай