Вторник,

Увеличение на унищожените гори в света

От: Мартина Суботинова -
Увеличение на унищожените гори в света
A
A
A

Скоростта, с която се унищожават горите в света, се е увеличила рязко миналата година, като най-малко 42 000 кв. км дървесна покривка е загубена в ключови тропически региони, предаде news.bg

Според данни от Университета в Мериленд и онлайн платформата за мониторинг Global Forest Watch, загубата е била доста над средната за последните 20 години, като 2020 г. е третата най-лоша година по отношение на унищожаването на гори от 2002 г. насам, когато е започнал сравним мониторинг.

Загубите са особено тежки във влажни тропически първични гори, като Амазонската джунгла, Конго и Югоизточна Азия. Тези гори са жизненоважни като поглъщатели на въглерод в регулирането на световния климат, както и за техните незаменими екосистеми. Загубите само от този тип гори възлизат на 4,2 млн. хектара, еквивалентни на годишните емисии на въглероден диоксид от повече от 575 млн. автомобила според Световния институт за ресурсите (WRI), който е съставил доклада.

Като цяло през 2020 г. в тропиците са загубени 12,2 млн. хектара дървесна покривка, което е увеличение с 12% спрямо 2019 година.

Горските райони на Бразилия са с най-големи загуби, като са унищожени 1,7 млн. хектара, което е увеличение с около една четвърт спрямо предходната година.

Въпреки че Амазонската джунгла привлече вниманието, учените също са все по-притеснени за бразилския Пантанал, най-голямата тропическа влажна зона в света. Около една трета е изчислено, че е била засегната от пожари през миналата година с опустошителни последици за биологичното разнообразие. Повечето пожари са били запалени от хора, за да освободят земя за селско стопанство, но регионът е имал и най-тежките суши от повече от 40 години и много пожари продължават да горят извън контрол. Засегнатите от тези безпрецедентни пожари райони ще отнеме десетилетия, за да се възстановят.

Обезлесяването намалява в Индонезия, която за първи път отпадна от списъка на WRI с първите три страни за загуба на първични гори.

Малайзия, която е загубила около една трета от първичните си гори от 1970-те години, също наскоро успя да намали обезлесяването с по-строги закони за незаконната сеч.

По-богатите страни не са имунизирани срещу загуба на гори. В Германия е имало трикратно увеличение на загубата на гори през 2020 г. в сравнение с 2018 г. Увеличението се дължи главно на щети от корояди, които пируват по дървета, станали уязвими от горещото и сухо време, причинено от глобалното затопляне. През последните две години Австралия е регистрирала деветкратно увеличение на загубата на дървесна покривка, до голяма степен благодарение на екстремното метеорологично време и горските пожари.

Разрушаването на климата също влошава загубите на гори, влажните гори изсъхват, причинявайки умиране на дърветата и пожарите горят по-дълго, образувайки се омагьосън кръг.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички