Турция разследва смъртта на бившия си президент

Турция разследва смъртта на бившия си президент | StandartNews.com


Истанбул. Турция ще разследва смъртта на бившия турски президент Тургут Йозал. Според някои подозрения той е бил отровен на български прием, на който е бил преди да почине.

Прокуратура е наредила да бъдат ексхумирани тленните останки на бившия президент, предаде БНР. Йозал е починал на 17 април 1993 г. от инфаркт, сочат заключенията на лекарите. Подозренията около смъртта му обаче не стихват.

Преди да почине Тургут Йозал е бил на прием в българското посолство в Анкара по повод откриването на изложбата на сегашния министър на културата Вежди Рашидов. Според съпругата му Семра, Тургут Йозал бил уморен, на приема консумирал само лимонада. Тя твърди, че бил натровен с тази напитка.

От въпросната лимонада обаче са пили и сервитьорите, освен това не може да се установи кой точно е дал чашата на президента. На приема са присъствали прекалено много хора. Според някои твърдения приемникът му - Сюлейман Демирел, забавил огласяването на смъртта. В Турция е много разпространена версията, че Тургут Йозал, който бе от полукюрдски произход, е убит, за да се попречи на разрешаването на кюрдския проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай