Турция чака вълна бежанци от Алепо

Турция чака вълна бежанци от Алепо | StandartNews.com

Още 50 000 бежанци от Алепо се очакват да влязат в Турция в близките дни, обяви турското разузнаване, цитирано от в. "Хюриет". Според силите за сигурност това се дължи на руските удари срещу "Ислямска държава", които засегнаха южните и източните квартали на сирийския град. В същото време режимът на Башар Асад провежда сухопътна операция и сблъсъците вероятно ще прогонят още хора. Председателят на Съвета на сирийските туркмени, който е част от опозицията (Suriye Turkmen Meclisi), Абдурахман Мустафа, също потвърди, че 50 000 души са се отправили към Турция.

"В южната част на Алепо започна масова миграция. Тя ще се увеличи, когато силите на режима стигнат дотук. Сблъсъците са много тежки в квартал "Баирбуджак", туркмените в него са притиснати между "Ислямска държава" и бойците на Асад и Русия", заяви той пред "Хюриет". Турското разузнаване смята, че 350 000 души ще напуснат Алепо до уикенда. В последните 2 седмици сирийската армия започна офанзиви срещу Алепо, Хама, Хомс и Латакия с подкрепата на "Хизбула" и ирански бойци. Тя обаче още не е овладявала ключовите градове и пътищата около тях.

Турският президент Реджеп Ердоган е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин и е изразил притесненията си по отношение на руските атаки в Сирия, съобщават турски източници от администрацията на президента, цитирани от Ройтерс. Според тях Ердоган изразил безпокойството си, че атаките в Алепо и в районите около града могат да предизвикат нова вълна от бежанци към Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай