Турция ревна: Гърците се въоръжават

Турция и Гърция имат проблеми в Източното Средиземноморие и в Егейско море

Турция ревна: Гърците се въоръжават | StandartNews.com

Гърците продължават да се въоръжават усилено в опит да постигнат военно превъзходство над Турция, заяви днес турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от "Хюриет дейли нюз". Акар обаче определи усилията на Атина като "напразни" и я призова да разреши споровете си с Турция чрез мирен диалог.

"Това не е надпревара във въоръжаването, а демонстрация на оръжия. Те се опитват да постигнат превъзходство над Турция чрез въоръжаване с насърчението и провокациите на някои страни. Това е напразно усилие", каза Акар.

Той отправи критики към Гърция и за изграждането на съюзи с някои партньори в НАТО, като определи и тях за напразни. Турският министър имаше предвид скорошното военно и отбранително споразумение между Гърция и Франция, което отваря пътя за продажбата на значителни количества френско въоръжение на гръцката армия.

Турция и Гърция имат проблеми в Източното Средиземноморие и в Егейско море и Турция иска да разреши тези въпроси в рамката на международното право и на добросъседските отношения чрез преговори, диалог, мирни средства и методи, заяви Акар.

"За съжаление определени политици в Гърция продължават агресивните си действия и реторика до безкрай. Те искат с неверни твърдения да представят Турция като експанзионистична сила", каза турският военен министър.

Гръцкият остров Меис (Кастелоризо) е само на 2 км от турския бряг с площ от 10 кв. км., но Атина претендира за около 40 хиляди кв. км. морски суверенитет заради него, припомни Акар.

"Когато ние казваме "не", те ни обвиняват, че сме експанзионисти. Ние очакваме от тях да разберат, че не могат да постигнат нищо с тези действия и реторика", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай