ЦРУ дало на Полша $15 млн. за затвор

Изтезавали тайно заподозрени във връзки с Ал Кайда, имало зандан и в Румъния

ЦРУ дало на Полша $15 млн. за затвор | StandartNews.com

Вашингтон. ЦРУ е платило в брой 15 млн. долара за изграждането на тайни затвори в североизточната част на Полша, съобщи в. "Вашингтон пост", като извади нови подробности от скандалната история.

Две големи картонени кутии с пари са били доставени във Варшава с дипломатическа поща от Германия. Вестникът твърди, че след 11 септември 2001 г. ЦРУ е наело вилата на полски разузнавач, намираща с в село Старе-Кейкуте във Варминско-Мазурското воеводство.

Помещенията, непригодни за настаняване на затворници, са били преустроени изцяло. Първите заподозрени в контакти с "Ал Кайда" са били закарани там на 5 декември 2002 г. Достъпът на поляци до тях е бил категорично забранен.

Според медии от САЩ тайният затвор, където задържаните са били изтезавани, е бил ръководен от Майкъл Сили. Центърът е бил затворено през септември 2003 г., а затворниците - преместени в подобни обекти на ЦРУ в Румъния и Мароко.

Полски медии съобщиха, че външното министерство във Варшава и Бюрото за национална сигурност са отказали да коментират публикациите. Очаква се обаче в най-близко време Сенатът на страната да обнародва доклад за тайния затвор. Прокуратурата в Краков, разследваща информацията за тайни затвори на ЦРУ в Полша, смята да включи статията от "Вашингтон пост" в материалите по делото.

Лешек Милер, който бе премиер на Полша по това време, пък нарече статията сценарий за холивудски филм.
Неофициални данни сочат, че краковската прокуратура е събрала всички необходими доказателства, за да започне в парламента процедура, така че бившият премиер Милер да бъде изправен пред съда за нарушение на конституцията с обвинение, че е разрешил създаването на таен затвор на ЦРУ в Полша, коментира ИТАР-ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай