Тръмп се похвали с поевтиняването на горивата

Президентът обяви за своя заслуга и по-ниската инфлация в САЩ

Тръмп се похвали с поевтиняването на горивата | StandartNews.com

Американският президент Доналд Тръмп посочи като своя заслуга падането на цените на петрола. В Туитър той изтъкна и понижението на инфлацията в САЩ. "Колко хубаво е, че цените на петрола спадат (кажете благодаря на президента Т)", нахално написа Тръмп, имайки предвид себе си.

"Добавете към другите добри икономически новини значителния спад на данъците. Освен това равнището на инфлацията се понижава (обърнете внимание, УФР)". Последното напътствие е част от редовните критики, които президентът на САЩ отправя към политиката на централната банка - Управлението за федерален резерв - редовно да вдига водещата лихва, което, както твърди Тръмп, влияе пагубно на икономическия растеж на страната.

На 23 ноември стойността на петрола сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, при търговията в Лондон спадна с 4,2 на сто до 59,8 долара за барел, минавайки за първи път под символичния праг от 60 долара от 27 октомври 2017 година.

По-рано американските власти въведоха санкции срещу износа на ирански петрол, но разрешиха на осем страни, сред които Индия, Китай, Италия и Гърция да купуват черно злато от Техеран за срок от 180 дни. Тръмп отправи благодарност към Саудитска Арабия за ниските цени на петрола и призова страната да направи още стъпки в тази посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай