Събота,

Тирана и Скопие ще чакат за еврочленство

От: "Стандарт" -
A
A
A

Няма да бъде взето бързо решение

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че Общността трябва да започне преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания, но предупреди, че няма да бъде взето бързо решение, тъй като няколко страни членки са против, информира АФП.

Туск подчерта, че балканските държави са направили "всичко, което се очаква", за да придвижат кандидатурите си за еврочленство, но някои държави, включително Франция и Холандия, са категорично против ново разширяване на ЕС.

:М:иналия месец Европейската комисия обяви, че двете държави са провели поисканите от Брюксел реформи и преговорите за еврочленство трябва да започнат.

"Лично вярвам, че може да има само едно решение: да започнат преговорите със Северна Македония и Албания в съответствие с препоръките на Европейската комисия", каза Туск на пресконференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Туск отбеляза, че понякога страните членки се нуждаят от повече време, за да достигнат до консенсус.

Преди година държавите членки се съгласиха, че преговорите с двете държави трябва да започнат през юни тази година, но председателят на Европейския съвет предупреди, че този краен срок може да бъде пропуснат.

"Искам да бъда честен с вас: не всички страни членки са подготвени да вземат решение да започнат преговорите през следващите дни", обясни Туск.

Албанските и македонски лидери сноват из Брюксел преди среща на ЕС в Люксембург през следващата седмица, на която на теория може да се даде зелена светлина.

Но Тирана и Скопие вероятно ще останат разочаровани, тъй като Франция, Холандия и Дания са против, а германското правителство няма достатъчно време, за да поиска одобрението на Бундестага.

Критици предупреждават, че разширяването на ЕС може да доведе до риск от внасяне на нови проблеми, като се посочват корупцията и проблемите в правосъдието на Румъния и България, но поддръжниците твърдят, че има риск Албания и Северна Македония да бъдат тласнати към Русия и Китай.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички