Телескопът Джеймс Уеб: Всичко, което може да се види във Вселената

"Джеймс Уеб" ще може да види галактики "бебета" - първите, формирали се във Вселената

Телескопът Джеймс Уеб: Всичко, което може да се види във Вселената | StandartNews.com

Астрономите и астрофизиците по света получиха най-хубавия подарък за Коледа - след десетилетия на очакване и нееднократно отлагане космическият телескоп "Джеймс Уеб", който ще наследи ветерана "Хъбъл" и ще възвести нова ера в астрономията, пое на своето пътешествие, за да нищи най-големите загадки на Вселената.

Поради неизпълнението на всички срокове и бюджети, новият орбитален телескоп "Джеймс Уеб", работата над който започва още през 1996 г., е наречен проект "отвъд разума". Преди десетилетие дори се говори той да бъде отменен. Учените обаче се обявяват в защита на телескопа - без него астрономията просто не може да продължи напред.

Проектиран да съзре "всичко, което може да се види във Вселената", "Джеймс Уеб" трябва да наследи "ветерана" и "любимец" "Хъбъл", който функционира от 31 години.

Дело на "ветерана" са някои от най-забележителните космически изображения като "Стълбовете на сътворението" - извисяващи се колони от газ и прах в мъглявината Орел, където се раждат нови звезди. Бляскавата кариера на "Хъбъл" обаче започва "позорно" - след изстрелването му през 1990 г. НАСА открива, че огледалото му е деформирано. Телескопът не е в състояние да изпрати обратно нищо, освен размазани изображения, докато екипажът на американската космическа совалка не успя да коригира оптиката през 1993 г.

НАСА се надява, че въпреки "ядовете", които имаше с "Хъбъл" тази година, "ветеранът" ще продължи да произвежда зашеметяващи изображения и през идните години. Космическата агенция обаче знае също, че той не може да живее вечно.

За щастие, неговият наследник "Джеймс Уеб", наричан също и "машина на времето", най-сетне пое на своята мисия. След като започне работа, в идеалния случай той ще предостави нови и вълнуващи данни и безпрецедентни изображения в допълнение към тези, идващи от "почитаемия Хъбъл". Но също така той ще бъде готов да поеме щафетата, когато му дойде времето.

Не молете астрономите да избират между "стареца" и "новото дете в квартала". Според тях сравняването на "Хъбъл" с "Джеймс Уеб" е като това да попитат родители дали обичат второто си дете толкова, колкото първото. Учените винаги ще тачат "Хъбъл" заради предоставените от него впечатляващи изображения и важни данни. "Джеймс Уеб" обаче ще им осигури уникалната възможност да виждат там, където никога досега не са успявали.

Как телескопът "Джеймс Уеб" се различава от предшественика "Хъбъл"?

Всъщност, в основата си двата телескопа са доста сходни. Те имат мисията да надникнат в дълбините на пространството и времето и да върнат изображения и данни за бледи и далечни обекти, недостъпни за други инструменти. Начинът им на работа, обаче, е физически и технологично много различен, тъй като двата телескопа са проектирани да работят при съвсем различния условия - "Хъбъл" на 340 мили (547 километра) от Земята, а "Джеймс Уеб" - на 1 милион (1,6 милиона километра).

Наподобявайки малко на сребриста, сегментирана кутия за кафе, 13-метровият цилиндричен телескоп "Хъбъл" разполага със стъклено основно огледало с диаметър 2,4 метра и научни инструменти, способни да интерпретират светлината, фокусирана от него в близкия инфрачервен, видимия и ултравиолетовия спектър. "Ветеранът" беше изведен в ниска околоземна орбита от космическата совалка, която можеше да побере цялата обсерватория в товарния си отсек.

"Джеймс Уеб", за разлика от своя предшественик, беше сгънат като цветна пъпка, за да се побере в носовия конус на ракетата-носител "Ариан 5", с която стартира от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Веднъж разгънат в космоса, той ще прилича повече на голяма радио антена с основно огледало с диаметър 6,5 метра, което е 100 пъти по-мощно от това на "Хъбъл". То е съставено от 18 индивидуални шестоъгълни сегмента, изработени от лекия и издръжлив берилий. Сам по себе си този материал отразява слабо инфрачервеното излъчване. Поради тази причина огледалото разполага с изключително тънко покритие от злато, което оптимизира способността на берилиевите сегменти да отразяват инфрачервената светлина.

"Джеймс Уеб" ще използва слънчев щит с размерите на тенис корт, за да блокира светлината и топлината от Слънцето. Това е важна част от мисията му, имайки предвид, че той е проектиран да вижда по-далече в инфрачервения спектър от "Хъбъл".

На кого са кръстени телескопите Хъбъл и Джеймс Уеб?

Телескопът "Хъбъл" носи името на покойния американски астроном Едуин Хъбъл. През 20-те години на миналия век Хъбъл доказва съществуването на галактики отвъд Млечния път. За целта ученият измерва степента, до която светлината от далечни галактики се измества към червеното и инфрачервеното на спектъра. Това помогна да се установи фактът, че самата Вселена се разширява.

Първоначално известен като Next Generation Space Telescope (Космически телескоп от следващо поколение), наследникът на "Хъбъл" е кръстен на покойния втори директор на НАСА Джеймс Уеб. Уеб ръководи космическата агенция по време на лунната програма "Аполо".

Изборът на Джеймс Уеб като съименник на космическия телескоп от следващо поколение беше подложен на скорошна критика от някои космически учени. Една от причините е, че Уеб не е астроном или учен, за разлика от фигурите, почетени в имената на космическите телескопи "Хъбъл", "Чандра" или "Спицър". От друга страна се появиха и нови доказателства за участието му в чистките на гейове и лесбийки от правителството по време на "Лавандуловия страх" през 50-те години на миналия век.

След петиция, подписана от членове на космическата общност, НАСА направи разследване, но не откри причина да промени името на телескопа.

Колко далече ще вижда телескопът "Джеймс Уеб"?

Въпреки че способността да вижда по-далече от "Хъбъл" не е единственият показател за успех на "Джеймс Уеб", тя е основен елемент от дизайна на новия космически телескоп. Неговото по-голямо основно огледало и чувствителността към инфрачервеното са идеални за съзиране на обекти, които са твърде бледи, за да се видят от съществуващите телескопи като "Хъбъл".

За да стане ясно колко надалече ще вижда телескопът "Джеймс Уеб", е по-добре да се мисли по отношение на времето, отколкото пространството. Най-отдалечените галактики са толкова далече, че са необходими милиарди години, за да стигне светлината им до Земята. Изобразяването им е подобно на правене на моментна снимка на ранната Вселена.

Телескопът "Хъбъл" може да улови изображения на галактики, появили се няколкостотин милиона години след Големия взрив преди 13,8 милиарда години. НАСА нарича тези галактики "малки деца", тъй като те не са първите, които се образуват във Вселената.

Смята се, че телескопът "Джеймс Уеб" ще може да види галактики "бебета" - първите, формирали се във Вселената по-малко от 200 милиона години след Големия взрив.

Къде се намира "Хъбъл"?

Телескопът "Хъбъл" се намира в ниска околоземна орбита на около 547 километра над Земята. Тази орбита беше лесно достъпна за космическа совалка, която за последно обслужи "ветерана" през 2009 г. С пенсионирането на совалките НАСА не разполага със средства за извършване на ремонт на "Хъбъл" при евентуална трайна повреда на хардуера.

Къде ще се намира телескопът "Джеймс Уеб"?

Дори със своя слънчев щит, инструментите на "Джеймс Уеб" щяха да бъдат заслепени от топлината от Земята, ако бъдат разположени в орбита като "Хъбъл". Вместо това на новия орбитален телескоп ще са необходими седмици, за да достигне "мястото си за паркиране" - втора точка на Лагранж (L2), гравитационно стабилна област от системата Земя-Слънце, която се намира на 1,6 милиона километра от нашата планета. Отдалеченото разстояние означава, че "Джеймс Уеб" не е проектиран да бъде обслужван или надграждан.

Ще замени ли телескопът "Джеймс Уеб" своя предшественик "Хъбъл"?

НАСА не нарича "Джеймс Уеб" "заместник на Хъбъл", предпочитайки вместо това да го назовава "наследник на Хъбъл". Космическата агенция се надява да продължи да оперира и двата космически телескопа, докато "ветеранът" позволява. Възможностите на наследника припокриват, но не дублират напълно тези на предшественика му.

Когато обаче дойде денят най-накрая обичаният "Хъбъл" да "заспи вечния си сън", "Джеймс Уеб" ще бъде единственият апарат с подобни възможности в експлоатация - поне докато космическият телескоп "Нанси Грейс Роман" не бъде изстрелян през 2027 г. Следващата космическа обсерватория ще носи името на астрономката, наричана "майката на Хъбъл".

Телескопът "Джеймс Уеб" по-добър ли е от "Хъбъл"?

По-добър е относително понятие. "Хъбъл", например, е в състояние да прави астрономически изследвания в ултравиолетовия спектър, каквито "Джеймс Уеб" с цялата си авангардна технология не може. Наследникът обаче ще бъде по-добър от своя предшественик в някои аспекти, особено във взирането в далечни краища на космоса и древни времена. Като по-нова технология учените се надяват, че "Джеймс Уеб" ще продължи да работи десетилетия напред, въпреки че по план мисията му е планирана за пет до 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай