Тази европейска държава тества първите в света цифрови паспорти

Това ли е бъдещето на пътуванията?

Тази европейска държава тества първите в света цифрови паспорти | StandartNews.com

Финландия стартира първото си изпробване на „цифрови идентификационни данни за пътуване“ или DTC – по същество паспорт на вашия телефон.

Пилотната схема се изпълнява в Хелзинки като партньорство между Finnair, летищния оператор Finavia и финландската полиция. Той е достъпен само за финландци, а полетите до Лондон, Единбург и Манчестър в края на август бележат началото на пилотния проект.

Въпреки че тези изпитвания са първият път, когато цифровите паспорти ще бъдат приети в реална среда за граничен контрол, не само Финландия тества метода. Европейската комисия се свърза с различни страни миналата година и след като Хърватия се включи доброволно, подобен пилотен проект ще се проведе в Загреб по-късно през 2023 г. 

И така, как всъщност работят? Е, финландците, които искат да станат доброволци, трябва да се регистрират във финландската полиция. Те трябва да изтеглят приложение на смартфона си и да си запишат час в полицейския участък във Вантаа, близо до летище Хелзинки.

Доброволците ще трябва да направят физическо копие на паспорта си, да подпишат формуляр за съгласие и да си направят друга снимка. След като всичко това бъде направено, DTC могат да се използват или на полети от летище Хелзинки до Обединеното кралство, или на директни полети на Finnair до летище Хелзинки. От участващите се изисква и да изпратят данните си на финландската гранична охрана между 36 и четири часа преди да излетят чрез приложението. Има отделни опашки за доброволци на паспортния контрол в Хелзинки и тяхната снимка ще бъде сравнена със снимката на DTC, направена по време на регистрацията. След това доброволците ще трябва да поставят паспорта си на отделен четец, да погледнат в камерата и да получат разрешение. 

Финландската гранична охрана твърди, че тези дигитални паспорти позволяват „плавно и бързо преминаване на границата без компромис със сигурността“ и са също толкова надеждни, колкото физическите паспорти.

След като научим повече за това как са се справили държавите, които въвеждат новата система, зависи от Европейската комисия да предложи въвеждане на цифрови паспорти в целия ЕС. Така че е рано да се каже, но вероятно това ще бъде бъдещето на пътуванията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай