Светът скърби за музикалното съкровище Вангелис

Уникалните албуми и с Джон Андерсън го изстреляха на върха

Светът скърби за музикалното съкровище Вангелис | StandartNews.com

Светът е потресен, след като новината за смъртта на великия музикант Вангелис прониза милиони хора.

Легендарният композитор е носител на "Оскар" и десетки престижни награди за великолепната си филмовата си музика, която летя и в Космоса с мисия на НАСА, и озвучава световното първенство по футбол през 2002 г.

Евангелос Одисеас Папатанасиу, както е истинското му име, е роден на 29 март 1943 г. в Агря - крайбрежен град в ном Магнисия, Тесалия, Гърция, но израства в Атина. Започва да композира на 4-годишна възраст и като цяло е самоук музикант. Отказва да взима уроци по пиано и през цялата си кариера не е особено добър познавач на нотите.

 Когато през 1968 г. избухват студентските бунтове, той отива в Париж, където заедно с Демис Русос и Лукас Сидерас основава групата "Афродайтис Чайлд", свиреща в стил прогресив рок.

Вангелис започва самостоятелната си кариера, като пише музиката към два филма от 1973 г. на френския режисьор Фредерик Росиф. Първият му солов албум е Earth от 1974 година. По това време той репетира няколко седмици с друга група, свиреща прогресив рок - "Йес".

След като отива в Лондон, Вангелис подписва договор с "Ар Си Ей Рекърдс", прави свое звукозаписно студио, Nemo Studios, и започва да записва своя електронна музика.

Вангелис записва няколко албума с Джон Андерсън през 80-те и 90-те години под името "Джон енд Вангелис". Това са истински шедьоври, съченаващи уникалния глас на "Йес" и вълшебните електронни звуци на Вангелис.

През 1982 г. Вангелис получава "Оскар" за филмовата музика към "Огнените колесници" от същата година.

Вангелис пише музиката към "Блейд Рънър" и "1492: Завладяването на рая". Освен това е автор на филмовата музика към документалните филми на Жак Кусто за подводния свят. През 1992 г. е удостоен със званието "Кавалер на Ордена за изкуства и науки" от Франция.

Mythodea, който излиза през 2001 г., но е готов още през 1993 г., представлява по-скоро оркестрова, а не електронна музика. Използван е от НАСА по време на мисиите до Марс.

През 2004 г. записва саундтрака за филма "Александър" на Оливър Стоун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай