Студенти се учат да отглеждат канабис в щатски университет

Студенти се учат да отглеждат канабис в щатски университет | StandartNews.com

Оукланд. Необичайно обучение предлага университетът Оукстердам в калифорнийския град Оукланд в САЩ. Студентите в него изучават тайните на отглеждане на канабис. След последните разхлабвания в режима за продажба на марихуана в някои щати дисциплината става особено привлекателна, тай като се очаква през 2014 г. пазарът на този бизнес да достигне обеми от 2 млрд. долара, пише британският Independent.

Висшето заведение, което няма акредитация и е частно, отваря врати още през 2007 г. и от тогава през него са преминали 15 000 студенти. Предлагат се и двудневни курсове. Въпреки че е малък и има едва шепа класни стаи, обучението е съвсем сериозно.

"Ние сме фермери, а не наркопласьори", е най-чуваното изречение в класните стаи. Изучават се предмети като право, електроинженерство и разбира се градинарство.

„Отглеждането на канабис е много по-сложно, отколкото съм предполагал. Хората си мислят, че е проста работа, но особено отглеждането му в закрити пространства има много технически аспекти", коментира студент, пожелал анонимност. Според него трябва да бъдат изготвени закони, урегулиращи производството на марихуана, за да има гаранция, че третирането с химикали се извършва по безопасен начин.

В началото на годината в щата Колорадо беше разрешена употребата на марихуана. Очаква това да се случи в още 20 щата. Това предвещава светло бъдеще за университета Оукстердам, коментира Independent.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай