Студен душ за украинците! Какво им заповяда Зеленски

Във връзка с референдумите на Путин

Студен душ за украинците! Какво им заповяда Зеленски | StandartNews.com

Украинските граждани са заплашени да носят наказателна отговорност и да отидат в затвора, ако участват в "референдумите за присъединяване към Русия", обявени от непризнатите ДНР и ЛНР, както и от администрацията на Херсонска и Запорожска области, които са под руски контрол. За това предупреди украинската вицепремиерка Ирина Верещук пред интернет изданието "Страна", цитирано от dir.bg.

Тя призова жителите на контролираните от Русия територии в Украйна да не участват в референдума за присъединяване към Русия, да не вземат руски паспорти и да не сътрудничат на руските войски, за да не подлежат на санкции. Наказателна отговорност обаче ще носят не всички категории граждани, а например, държавните служители, които са взели руски паспорт. Освен това подлежат на наказание и учителите, които са се съгласили да обучават децата по руски стандарт, също подлежат на наказателна отговорност, обясни Верещук.

Попитана каква отговорност носят обикновените граждани на Украйна, които гласуват на тези референдуми, Ирина Верещук заявии, че според някои юристи техните действия могат да попаднат под удара на закона за "посегателство на териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна", което се наказва с до 5 години лишаване от свобода.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай