Стряскащо! Учените с прогнози за жегата на Земята

Какво можем да очакваме през следващата година

Стряскащо! Учените с прогнози за жегата на Земята | StandartNews.com

Доста сериозни предупреждения, свързани с климата на нашата планета отправиха учените.

Учените от десетилетия предупреждават за необходимостта от намаляване на парниковите емисии, за да се предотврати климатична криза. Но изглежда тя вече е тук. През 2023 г. Земята беше засегната от интензивни горещи вълни, невероятна жега на сушата и в океана и мащабни горски пожари. Изследователите смятат, че това не е всичко - Земята вероятно е навлязла в ерата на "глобалното кипене", пише SciTechDaily.

Климатичната криза достига безпрецедентни нива, тъй като глобалните температури се покачват до рекордно високи стойности, като юли 2023 г. отбелязва още един тревожен крайъгълен камък като най-горещия юли в историята. Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш случващото се с климата днес може спокойно да се нарече „катастрофа за цялата планета“. Нещо повече, учените смятат, че Земята вече е преминала от ерата на "глобалното затопляне" в ерата на "глобалното кипене".

Тези тревожни прогнози бяха потвърдени и от скорошни открития на екип, ръководен от професор Qingxiang Li от Училището по атмосферни науки към университета Sun Yat-sen. Работата на изследователите се основава на глобалния набор от данни на China Combined Prism Temperature 2.0 (CMST 2.0).

В проучването екипът на професор Ли са анализирали набора от данни CMST 2.0 и установили, че първата половина на 2023 г. вече е станала третата най-топла в историята, точно след най-горещата година от 2016 г. и втората най-топла от 2020 г. Данните показват също, че глобалните средни температури на морската повърхност също са се повишили до рекордно високи нива през април, като температурите на сушата са достигнали своя връх през юни. Всичко това доведе до това, че май беше най-горещият месец в историята за глобалната средна повърхностна температура.

Резултатите от проучването показват също, че глобалната температура на повърхността ще продължи да се покачва само през втората половина на 2023 г. Учените смятат, че повишаването на температурата ще бъде повлияно от няколко фактора наведнъж, по-специално:

Ел Ниньо;

мащабни горски пожари.

Според професор Ли, като се има предвид текущата траектория, резултатите от краткосрочната прогноза за Ел Ниньо, преобладаваща в момента в Тихия океан, и изключително активната фаза на Атлантическата многодесетгодишна осцилация (AMO), засягаща глобалните повърхностни температури, 2023 г. е много вероятно да стават най-горещите в цялата история на наблюденията. 

Нещо повече, учените вярват, че тази тенденция ще продължи - просто казано, през 2024 г. вероятно ще се сблъскаме с още по-интензивни горещи вълни и по-високи температури, пише Глас Нюз..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай