Понеделник,

Стреснаха се. Австрия и Унгария ще плащат за руския газ в рубли

От: Агенция Стандарт -
1780
Стреснаха се. Австрия и Унгария ще плащат за руския газ в рубли
A
A
A

Австрийският канцлер Карл Нехамер обяви в сряда, че неговото правителство, заедно с австрийската петролна компания OMV, се е съгласило да плаща за вноса на руски газ в рубли.

Изявлението стана факт, след като по-рано в сряда руският енергиен гигант "Газпром" спря доставките на газ за Полша и България заради неизпълнение на нейните изисквания за заплащане на синьото гориво в рубли.

Карл Нехамер също така каза, че и Австрия, и Германия са приели условията на плащанията за руския газ, тъй като е било установено, че подобни разплащания са в съответствие с условията на западните санкции срещу Москва.

По-рано този месец австрийският канцлер заяви, че "не е възможно" Европейският съюз да наложи ембарго на руския газ.

Междувременно унгарският външен министър Петер Сиярто заяви в сряда, че Унгария ще конвертира евро в рубли в "Газпромбанк", за да изпълни искането на Русия да се плаща за газа в рубли.

Сиярто добави, че доставките на газ за Унгария остават сигурни и отбеляза, че плащането ще бъде извършено на 22 май, предава БНР.

Унгарският министър също така подчерта, че въпреки спирането на доставките за  България, руският газ ще продължи да преминава транзитно през страната ни в посока Унгария.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com