Страх в Скопие от българска бариера за Евросъюза

За момента не е ясно дали ще успее дипломатическата комуникация между Северна Македония и България

Страх в Скопие от българска бариера за Евросъюза | StandartNews.com

За момента не е ясно дали ще успее дипломатическата комуникация между Северна Македония и България, за която говори министърът на външните работи Буяр Османи, ще надделее ли натискът на Германия върху България, за който тези дни се оплака българският вицепремиер Красимир Каракачанов или, все пак, източният съсед ще блокира началото на преговорите на нашата страна за членство в ЕС, пита вестник "Слободен печат". 

Остават още 20 дни до срещата на върха на инициативата Берлински процес в София, на която ще се срещнат премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов и ще стане ясно дали са превъзмогнати различията, т.е дали България е отстъпила от крайната позиция, че македонците всъщност са българи, също като революционера Гоце Делчев, а македонският език е диалект на българския и Македония трябва да се съгласи с това, за да остане на европейския път, пише изданието. 

От смекчаването на радикалната българска позиция зависи дали двете страни ще продължат с изграждане на добросъседството или ще охладят отношенията си, за което тези дни предупреди вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров, казвайки, че онези, които искат да ни бъдат приятели, трябва да приемат, че сме македонци и говорим македонски език, пише "Слободен печат". 

"Независен" вестник отбелязва, че правителството категорично е отхвърлило като невярна информацията на депутата Антонио Милошоски за предложение за дефиниция на принадлежността на Гоце Делчев, с което трябвало да се съгласят премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов. Такова предложение не съществува, нито е предмет на дискусия, а изнесеното твърдение на Милошоски е груба спекулация и само нанася вреда на процеса, който води съвместната македонско-българска комисия по историческите и образователните въпроси, подчерта правителството в отговор на въпрос на МИА за твърденията на Милошоски, пише "Независен". 

Премиерите на България и на Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев трябва да се съгласят на срещата си следващия месец в София, че Гоце Делчев е македонец в регионален смисъл и българин като народно-етническа принадлежност, написа на страницата си във Фейсбук депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш външен министър Антонио Милошоски, съобщи вчера "Слободен печат". 

Вестник "Нова Македония" съобщава, че министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче ще предложи днес на правителството допълнителни мерки за превенция на разпространението на коронавируса. Ситуацията е наистина сериозна, следващата стъпка би била полицейски час. Да съберем сили да избегнем това, заявил Филипче. Сред предложените мерки ще бъде общественият транспорт да бъде ограничен на 50 процента, препоръка към държавната администрация, общините и съдилищата работният процес да се извършва на смени или онлайн от вкъщи, а всички икономически субекти да работят до 23 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай