Стотици арести във Франция, вандали грабят и палят

Повече от 470 души са задържани, съобщава френската полиция

Стотици арести във Франция, вандали грабят и палят | StandartNews.com

Повече от 470 души са задържани, съобщава френската полиция в справка за тази нощ на поредни протести и напрежение в редица френски градове, предаде Би Би Си.

Медията се позовава на данни на френския вътрешен министър Жералд Дарманен. По-рано той обяви, че властите разполагат 45 хиляди полицаи из цяла Франция, за да бъде сложен край на безредиците и да бъдат предотвратени погроми. Частите бяха с 5000 повече, след като миналата нощ се включиха и специалните сили.

В същото време има съобщения за повсеместен хаос в градовете в цяла Франция. Предишния ден бяха арестувани повече от 900 души.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен отиде на място в град Мант ла Жоли в самата нощ, за да се срещне с полицаите и жандармеристите. Според оценката му ситуацията тази нощ е много по-спокойна от предишната.

Кметът на Марсилия Беноа Паян поиска спешно допълнителни сили в града, тъй като "сцените на грабежи и насилие не са приемливи". Там за тази нощ са задържани най-малко 80 души. На видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда взрив на старото пристанище. Градските власти заявиха, че разследват причините за произшествията, но на този етап няма данни за пострадали.

Според съобщенията на полицията в ранните часове на нощта участници в безредиците са разграбили оръжеен магазин, като са взели ловни пушки, боеприпаси не са откраднати.

Има съобщения за подпалени сгради и автомобили, нахлувания в магазини в цялата страна, включително в Лион, Тулуза, Страсбург, Лил и Париж, където в едно от предградията, Нантер, загина 17-годишен младеж.

По предварителни данни непълнолетният Наел М., от алжирски произход, е бил спрян от полицейски патрул във вторник сутринта, докато е управлявал автомобил "Мерцедес", заради нарушаване на правилата и е бил застрелян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай