"Стар Трек" е наръчникът за живот на Луната

Това твърдят от НАСА

"Стар Трек" е наръчникът за живот на Луната | StandartNews.com

НАСА постави началото на глобален дебат относно основните принципи, уреждащи как хората ще живеят и работят на Луната, тъй като тя пусна основните точки за международен пакт за изследване на Луната, наречени "Споразумения Артемида", съобщава "Ройтерс".

Споразуменията са ключова част от усилията на НАСА да събере съюзници около плана си за изграждане на дългосрочно присъствие на лунната повърхност по лунната програма на Артемида.

По-рано този месец, администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп състави споразуменията Артемида.

"Принципите, които се излагат тук, не са нещо, с което вярваме, че някой отговорен народ, който пътува в Космоса, не би се съгласил", обясняват от НАСА.

"Чрез споразуменията Артемида се надяваме, че бъдещето ще изглежда много повече като "Стар Трек" и много по-малко като "Междузвездни войни", като изпреварим тези проблеми", заяви Голд.

Зоните за безопасност - макар и предназначени да насърчават координацията - предизвикаха въпроса дали споразуменията са в съответствие с Договора за космическото пространство, в който се казва, че Луната и други небесни тела "не подлежат на национално присвояване чрез претенции за суверенитет, чрез използване или окупация или по някакъв друг начин."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай