Спряха с газ и гумени куршуми мигранти на US границата

42 арестувани след схватката с американските граничари

Спряха с газ и гумени куршуми мигранти на US границата | StandartNews.com

Четиридесет и двама мигранти бяха арестувани след като влязоха в схватка с американски граничари при опита са да минат границата между САЩ и Мексико, предаде Франс прес. За усмиряването на тълпата латиноамериканци са използвани сълзотворен газ  игумени куршуми. 

"42 души пресякоха границата и бяха арестувани. И, за да сме честни, много лица успяха да пресекат границата (без да бъдат арестувани)", заяви пред Си Ен Ен Родни Скот, представител на граничната полиция. Той добави, че в момента по границата се разполагат нови заграждения, но засега работата не е приключила. Повечето арестувани са пълнолетни мъже. Те са били сред около 500-те опитали се да пресекат границата в Тихуана, преди да бъдат спрени от американските сили за сигурност със сълзотворен газ и гумени куршуми. "Те нападнаха нашите сътрудници, които успяха да спрат нападателите и да ги принудят да отстъпят, използвайки методи за борба с безредиците", добави Скот. 

Вчера границата между Сан Диего и Тихуана остана затворена в продължение на няколко часа след опита на идващите от държави от Централна Америка мигранти да достигнат територията на САЩ. Това е най-натоварената сухопътна граница в Западното полукълбо, отбелязва Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп призова мексиканските власти да върнат мигрантите в родните им страни. "Мексико трябва да върне развяващите знамена мигранти, много от които са хладнокръвни престъпници, обратно в страните им. Изпратете ги със самолет, с автобус, по какъвто искате начин, но те НЯМА да влязат в САЩ. Ще затворим границата за постоянно, ако се налага. Конгрес, финансирай СТЕНАТА!", заяви Тръмп в Туитър.

Стотици членове на кервана от мигранти, включително жени и деца, участваха вчера в мирен протест, скандирайки "Ние не сме престъпници! Ние сме старателни работници". След като приближиха границата със САЩ, те бяха спрени от мексиканските власти, които им казаха да изчакат разрешение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай