Сорос подкрепи Хилари Клинтън за президент на САЩ

Сорос подкрепи Хилари Клинтън за президент на САЩ | StandartNews.com

Вашингтон. Финансистът-милиардер Джордж Сорос, един от основните донори на Демократическата партия в САЩ, обяви, че подкрепя усилията да се убеди бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън да се кандидатира за президент през 2016 г., заяви говорителят му в четвъртък.

Сорос, 83, обеща $ 25 000 за политическите дейности на независима група, която подкрепя потенциалната кандидатура на Клинтън. Съпругата на бившия президент Бил Клинтън е смятана за фаворит за номинацията на демократите, ако тя реши да се кандидатира.

"Подкрепата му за Хилъри е продължение на дългогодишното му убеждение в силата на обикновените хора", каза говорителят на Сорос Майкъл Вахон.

Подкрепа от страна на Сорос  може да означава много повече - особено в момент, когато привърженици на Клинтън се опитват да предотвратят опасността от потенциални нейни претенденти в първичните избори на демократите за президент.

Сорос бе огромен финансов поддръжник на демократите по време на изборите през 2004 г., с дарения от приблизително 27,5 милиона щатски долара. Той също допринесе много за президентската кампания на сенатор Барак Обама през 2008 година. Клинтън загуби номинацията на Демократическата партия тази година.

По време на изборите миналата година обаче, Сорос до голяма степен остана в кулоарите, изразявайки отвращението си от новите избирателни закони, които позволиха неограничен набиране на средства.

Клинтън, 65, бивш американски сенатор от Ню Йорк, чийто четиригодишен мандат като държавен секретар приключи през февруари, призна, че тя обмисля да се кандидатира за президент, но каза, че вероятно няма да реши до следващата година.

Най-новите анкети на Ройтерс и Ипсос в средата на септември показват Клинтън с почти 40 процентни пункта пред нейния най-близък потенциален претендент в Демократическата партия, вицепрезидентът Джо Байдън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай