Сорос със съдбовно решение! Предава империята си

Алекс Сорос ще подкрепя левите политици

Сорос със съдбовно решение! Предава империята си | StandartNews.com

Американският милиардер Джордж Сорос, който чрез фондацията си „Отворено общество” налага неолибералната спонсорирана демокрация и контролира правителства, неправителствени организации и медии по целия свят, формално излиза от светлината на прожекторите. Той взе съдбовното решение да предаде официално контрола върху фондовата си империя на стойност 25 милиарда долара на сина си Александър, съобщи вестник „Уолстрийт Джърнъл“, цитиран от БГНЕС.

Според публикацията, през декември съветът на директорите на 92-годишната фондация "Отворено общество" на Сорос е избрал сина му Александър за председател. 37-годишният Алекс наследява баща си и заема длъжността президент на комитета за политически дейности на Сорос.

Алекс Сорос е и единственият член на семейството в инвестиционния комитет, който контролира Soros Fund Management - фирмата, която управлява средствата на фонда и на семейството.

Според говорител на бизнесмена, по-голямата част от 25-те милиарда долара през следващите години ще отидат във фондация "Отворено общество". В същото време около 125 млн. долара ще бъдат предназначени за комитета за политически дейности.

В миналото е имало и съмнения, че Джордж Сорос ще се оттегли. В едно интервю той заявил, че "по принцип" не иска фондът да "премине в ръцете на някое от децата".

По преценка на финансиста фондът трябва да се управлява от "този, който е най-подходящ за това". Очевидно Алекс е спечелил доверието на баща си, тъй като често го е замествал при пътувания до офисите на организацията по света. "Той го заслужава", добави Джордж Сорос, цитиран от изданието.

Това, че Джорд Сорос формално се оттегля, не означава, че фондацията ще промени дейността си. Тя ще продължава да се намесва в политиката и да упражнява контрол над нея.

Управляваната от Сорос-младши организация ще продължи да се бори за избирателните права на гражданите, равенството между половете и правото на аборт. Александър Сорос е " настроен левоцентристки", израснал "смутен от богатството на семейството си", пише още изданието.

В свое интервю Сорос-младши отбелязва, че ще подкрепя американски леви политици. Той изразява загриженост от перспективата Доналд Тръмп да се върне на президентския пост в САЩ.

Политическата му позиция предполага значителна финансова роля на фондациите на Сорос в предстоящите президентски избори в САЩ, пише вестникът.

Той посочва, че Алекс Сорос се е срещнал с представители на администрацията на американския президент Джо Байдън, Конгреса и държавни лидери - бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва и канадския министър-председател Джъстин Трюдо.

Фондация "Отворено общество" на Сорос дарява около 1,5 млрд. долара годишно на групи, които защитават правата на човека и насърчават демокрацията в различни страни, включително България. Сорос дарява средства и на университети и образователни организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай