Сонда на НАСА навлезе в междузвездното пространство

Сонда на НАСА навлезе в междузвездното пространство | StandartNews.com

Вашингтон. Изследователската сонда на НАСА напусна Земята през 1977 година и в момента се намира на разстояние от 19 милиарда километра от Слънцето. Така Voyager се превърна в първия направен от човека апарат, навлязъл в междузвездното пространство - транзитна зона на ръба на слънчевата система. Космическата агенция на САЩ съобщи официално новината.

Учените изследвали плазмата, намираща се в пространството около апарата, за да потвърдят местонахождението на сондата. Плазмата представля йонизиран газ, който е една най-бавнодвижещите се частици в космоса. Плазмата в балона на слънчевата система, или хелиосферата, е изпълнен с йонизиран газ, движещ се навън от слънцето. Плазмата в междузвездното пространство пък е резултат от експлодирали преди милиони години, близко намиращи се, големи звезди, съобщава още economic.bg.

Учените е трябвало да намерят друг начин да измерят плазмената среда около сондата, тъй като тя няма работещ плазма сензор. Те са изследвали плътността й, след като космическият апарат засякъл плазмени вибрации, чието движение е било регистрирано от сензора на Voyager за плазмени вълни. Тези вибрации са били в резултат от изригване на слънцето през март 2012 година, което е изпратило вълна от вятър и магнитни полета. Вълната е достигнала сондата през април 2013 година, което е накарало плазмата около космическия апарат да вибрира. Височината на трептенето им е помогнало на учените да заключат, че плазмата около Voyager е 40 пъти по плътна от тази, която се намира във външните слоеве на хелиосферата.

"Ние подскочихме от местата си, когато видяхме тези трептения в данните – те ни показаха, че космическият апарат се намира в напълно нов регион, сравним с това, което се предполага да има в междузвездното пространство и абсолютно различно от слънчевия балон", каза Дон Гърнет, един от главните учени, работещи върху апарата на Voyager за засичане на плазмени вълни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай