Смъртта на Абдула не оскъпи петрола (ОБЗОР)

Смъртта на Абдула не оскъпи петрола (ОБЗОР) | StandartNews.com

Цената на нефта скочи едва с 1,5 долара след кончината на саудитския крал, не се очакват трусове на борсите

Едва с 1,5 долара се повиши цената на петрола днес след вестта за смъртта на 90-годишния крал на Саудитска Арабия Абдула. Шестият поред владетел на консервативната монархия, която е и най-голям производител на нефт в света и ключов фактор в политиката в Близкия изток, почина час след полунощ в петък българско време в болницата в Рияд, където бе приет на 31 декември с пневмония. "С дълбока скръб кралският дворец съобщава, че крал Абдула почина рано тази сутрин в 1 часа. Цялото семейство и цялата нация скърбят", се казва в официалното съобщение на кралския дворец, с което обществеността бе информирана за смъртта на саудитския монарх.

Смъртта на краля дойде на фона на голяма несигурност на енергийните пазари, белязана от един от най-големите спадове на световните цени на петрола от десетилетие нас. Крал Абдула бе архитектът на настоящата стратегия за запазване на високите добиви на ОПЕК и притискането на производителите извън картела.

След новината за кончината му цените на петрола се повишиха леко, в рамките на 2-3 процента, но се успокоиха, след като новият крал заяви, че ще следва досегашната политика. Освен това стана ясно, че досегашният саудитски министър на петрола ще запази поста си. Лекият суров петрол поскъпна с 2% и се търгуваше на азиатската борса за 47,76 долара за барел. Още с отварянето на търговията сорт Брент се покачи с 1,5 на сто, до 49,1 долара за барел. "Страхът от неизвестното ще бъде в полза на цените на петрола. Крал Абдула бе архитектът на сегашната стратегия за запазване на високите добиви и за притискането на малките производители, вместо да се намалява производството", коментира пред Ройтерс анализаторът Джон Килдъф. Прогнозата е, че новият крал на Саудитска Арабия Салман ще продължи политиката на предшественика си и ще поддържа стратегията за голям износ на суровината.

Новият крал Салман без забавяне обяви за престолонаследник на короната принц Мукрин, който е смятан за либерал. Той е учил за военен летец във Великобритания, а от 2005 г. е шеф на разузнаването на Саудитска Арабия.

Благодарение на широките си международни връзки той играе важна роля и във външната политика на Рияд, включително по въпросите, свързани с Афганистан, Пакистан, Йемен и Сирия. Мукрин е известен и с нескритата си враждебност си към Иран, с който Саудитска Арабия има историческо съперничество.

Обама: Беше ценен и искрен приятел

Президентът на САЩ Барак Обама отдаде почит на починалия крал на Саудитска Арабия Абдула, като го определи като дързък лидер и ценен приятел с ценен принос за мира в Близкия изток.

"Като лидер той бе винаги прям и имаше куража да действа според убежденията си", се казва в писмено изявление на Обама, разпространено след вестта за смъртта на краля. "Докато нашите страни се изправяха заедно срещу много предизвикателства, винаги съм ценял гледната точка на крал Абдула и съм бил благодарен за топлото му и искрено приятелство", се добавя в текста. Френският президент също поднесе съболезнования на саудитския народ и почете паметта на "държавника, чиято дейност беляза дълбоко историята на страната му". Руският президент Владимир Путин даде висока оценка за приноса на крал Абдула за справедливо уреждане на арабско-израелския конфликт. Путин отбеляза плодотворния характер на срещите и разговорите, които е имал с покойния крал.

Ислямистите злорадстват

Ислямски екстремисти и техни поддръжници празнуваха смъртта на краля на Саудитска Арабия. Много от тях в социалната мрежа описаха крал Абдула като "слуга" на американците, който помага на Запада в убийството на мюсюлмани, съобщи АП. "Ислямска държава" често разглежда най-свещеното място за мюсюлманите Мека като една от целите за поразяване. "Той изпрати бойните си самолети да убиват мюсюлмани в Сирия. Той затвори мюсюлмански мъже и жени, където имаше война срещу джихада, той беше първи", заяви ислямистът. "Кучето, което беше окупирало "Земята на двете свещени джамии", най-накрая гушна букета, нито Буш, нито Обама ще го спасят от Аллах", каза друг поддръжник на ислямистите.

Скромно погребение само за 15 часа

Покойният саудитски крал Абдула, един от най-богатите хора, бе погребан скромно. Тялото му, покрито със златист саван, бе пренесено на носилка до джамията на имам Турки и поставено на земята, преди духовник да започне молитвата с "Аллах Акбар" ("Бог е велик"). Положен бе в гроб без никакво обозначение в гробище в Рияд, където са погребани много от обикновените поданици на кралството. Саудитската школа по уахабизъм смята показния израз на скръб и оплакване за грях като идолопоклонничеството. В Саудитска Арабия няма официални дни на траур, а знамената в кралството не са спуснати наполовина. Кралят беше популярен сред поданиците си, нямаше спонтанни събирания по улиците, с които да се отбележи кончината му. Правителствените офиси, затворени за традиционния петъчно-съботен уикенд, ще отворят както обикновено в неделя.

Мюсюлманската традиция повелява мъртвите да бъдат погребвани бързо. От смъртта на крал Абдула до погребението му изтекоха по-малко от 15 часа.

Честен човек без промяна на политиката

Неподкупен и честен човек, уважаван арбитър в лоното на саудитското кралско семейство. Това определение даде АФП на новия крал Салман, който е брат на Абдула и е 25-ият син на крал Абдул Азиз Ал Сауд, основателя на саудитското кралство. Той е част от клана Судаири, съставен от седемте синове от една и съща майка Хасса ибн Ахмад Ал Судаири, фаворитка на първия крал на Саудитска Арабия. Женен е три пъти, има 10 синове, които все още са живи, сред които най-известният е принцът астронавт Султан ибн Салман, единственият саудитец, който е участвал в космическа мисия - летял е с американската совалка "Дискавъри" през 1985 г. и е президент на Комисията по туризъм и антики на кралството. Друг син на Салман - принц Абдул Азиз, е зам.-министър на петрола.

Крал Салман обеща да не променя политиката на близкоизточната монархия в първото си послание към своите поданици. С Божията сила ще останем на правия път, по който нашата страна е вървяла от създаването си от крал Абдул Азиз и по който вървеше през годините на управлението на неговите синове, заяви той. "Арабските и ислямските страни имат крайна нужда от солидарност и единство", каза новият монарх. Това беше прието като намек за хаоса в Близкия изток, докато екстремистката групировка Ислямска държава контролира една трета от Сирия и Ирак, отбелязва АП.

Крал Салман ще продължи твърде предпазливите реформи на своя предшественик и вероятно дори ще ги забави още повече, смята Дойче веле. Уикилийкс разкри преди време, че е говорил преди 8 г. пред американски дипломати, че в неговата страна реформите трябва да се извършват винаги "нежно и внимателно" и само тогава, когато "времето е подходящо". Салман казва на американските дипломати и още нещо: че демокрацията не е подходяща за Саудитска Арабия и затова не бива да й бъде натрапвана. С оглед на всичко това може да се очаква, че крал Салман ще се съсредоточи главно върху икономическото развитие на страната си, заключава Дойче веле.

Ще го запомнят като плах реформатор

Покойният крал на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд се нарежда с делата си сред най-уважаваните монарси в историята на арабската страна. Освен крал той бе държавен глава и правителствен ръководител. Остава в историята на страната като реформатор, който се стремеше за модернизиране на ултраконсервативното си кралство. Против волята на влиятелните ислямски теолози през 2009 г. той основа университета "Крал Абдула". Даде право и на жените да следват, както и наравно с мъжете да се занимават с преподавателска и научна дейност. Благодарение на крал Абдула през 2013 г. за пръв път жените получиха право да бъдат избирани за членове на съвета Шура - нещо като парламент, но без законодателна дейност, която е от приоритет на монарха. Кралят спазваше бедуинската традиция да поддържа пряк диалог с поданиците си. Недоволни от правосъдието саудитци често се обръщаха с петиции до него и мнозина имаха успех. Не е случайно, че по време на започналата през 2011 г. Арабска пролет в Близкия изток протестните акции в саудитското кралство не доведоха до кървави сблъсъци. В арабския свят крал Абдула бин Абдул Азиз ал Сауд беше най-големият привърженик на САЩ в борбата срещу терористичната организация "Ал Кайда", както и срещу "Ислямска държава". Саудитска Арабия участва във въздушните удари на международната коалиция срещу позиции на ИД в Сирия.

Също с крехко здраве

Новият крал също е с крехко здраве, намеква британският в. "Гардиън", добавяйки, че е трудно това да се потвърди, тъй като става въпрос за държавна тайна. Смята се, че крал Салман е преживял поне един инсулт и има затруднения с движенията на лявата ръка. Преди пет години беше опериран от дискова херния. Тогава плъзнаха слухове, че страда от деменция, както и се твърдеше, че има паркинсон или алцхаймер, но Рияд категорично отричаше. Той бе достатъчно добре, за да приеме миналата седмица американския сенатор Джон Маккейн.

25 000 роднини

Първият крал на Саудитска Арабия е Абдул Азиз Ибн Сауд, който създава страната през 1932 г. За да затвърди властта на династията си, Ал Сауд сключва бракове с дъщери на местни племенни водачи и така се сдобива с десетки синове. Кралското семейство днес наброява 25 000 членове, от които 200 принцове имат политическо влияние, припомня АФП.

След кончината на Абдул Азиз през 1953 г. начело на Саудитска Арабия идва синът му Сауд, когото той е определил за престолонаследник. Новият монарх обаче е обвинен в лошо управление и корупция и е свален от власт през 1964 г. от Съвет на емирите, обединяващ основните членове на кралската фамилия.

На престола застава неговият полубрат Фейсал, който е архитект на политиката на модернизиране на монархията, но е убит през март 1975 г. от един от племенниците си, смятан за душевно неуравновесен.

Полубратът на Фейсал - Халед, става монарх и властва до смъртта си през 1982 г. Тогава на престола се възкачва Фахд, а през 2005 г. след кончината му на престола идва неговият брат Абдула, който е с две години по-малък от Фахд.

Основателят Ибн Сауд има над 40 синове от различни съпруги. Отдавна и внуците му имат амбиции за престола. Някои от тях са дори по-възрастни от най-младите синове на Ибн Сауд. А консенсусът в кралското семейство често е почти мисия невъзможна. И докато политическото ръководство става все по-възрастно, заради което реформите са мудни, Саудитска Арабия остава сравнително млада страна.

Рияд притиснат между Ал Кайда и Ислямска държава

Новият крал на Саудитска Арабия Салман се изправя пред редица предизвикателства, коментира Би Би Си. Първото от тях е да се осигури плавен преход на управлението без боричкания за власт сред многобройната управляваща фамилия. Друго предизвикателство е заплахата от джихадистите. Както в страната, така и отвъд границите на Саудитска Арабия, която се намира между "Ислямска държава" на север и "Ал Кайда" на юг в Йемен. Властите в Рияд ще трябва също да отговорят на призивите за реформи и за прекратяване на наказанията за критики към управляващите. Трябва да се решава и проблемът за високата безработица, особено след младежите. Но все пак страната има петрол, с който може да разполага за решаване на проблемите, напомня Би Би Си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай